ZELENA AKCIJA OD VLADE TRAŽI PONIŠTAVANJE ODLUKE O 15 DOPUŠTENIH GM PROIZVODA

Nevladina ekološka udruga Zelena akcija danas je od Vlade zatražila poništavanje nedavno donijete odluke kojom je usvojila listu od 15 vrsta genetski preinačenih (GM) prehrambenih proizvoda. L

Zelena akcija od Vlade traži da tih 15 vrsta GM proizvoda zabrani dok se ne donesu svi podzakonski akti i osigura provedba zakona, rekla je predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić na konferenciji za novinare.

Zelena akcija smatra da je Vlada tu listu usvojila bez ispitivanja o utjecaju na zdravlje, a nije uzela u obzir i razlike i neslaganja koje oko tog pitanja postoje unutar EU.

Navela je kako je najupitniji od dozvoljenih proizvoda Ciba-Geigy/Syngenta Bt 176 kukuruz, koji je uzrokovao skandal u Njemačkoj zbog nerazjašnjenog ugibanja 12 krava, koje su se njime hranile. Munić navodi da postoji i opravdana zabrinutnost o njegovom utjecaju na ljudsko zdravlje jer sadrži novu i jaku inačicu gena otpornog na ampicilin, vrlo raširen antibiotik. Njegov uzgoj zabranjen je u Italiji, Austriji i Luxembourgu, dok je u Njemačkoj ograničen.

Kontroverzan je, navela je, i T25 kukuruz sa odobrene liste, koji je u Italiji zabranjen još 2000., zajedno sa Monsanto-vim MON 810 kukuruzom, Pioneer-ovim MON 809 kukuruzom i Syngenta-inim Bt 11 kukuruzom. T25 kukuruz zabranjen je i u Austriji. Za uljanu repicu MS1/RF1 i onu MS1/RF2 Francuska je uskratila suglasnost za uvoz i preradu, a za uljanu repicu TOPAS 19/2 Grčka i Francuska su zabranile uvoz i preradu te linije.

Pozdravila je Vladinu odluku o "nuli tolerancije" zagađenja u sjemenu.

Zelena akcija od Ministarstva zdravstva očekuje i hitno objavljivanje imena proizvoda, proizvođača i sadržaja još dva proizvoda, od njih 14 koliko ih je poslano na dodatno testiranje o sadržaju GMO-a, rekla je Munić.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više