ZELENI TRAŽE RASPRAVU O DRUŽBI ADRIA U HRVATSKOM SABORU

Stranka "Zeleni 2003." danas je od saborskog Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša zatražila da Hrvatskom saboru predloži raspravu o Sporazumu Družba Adria, jer ga je bivša Vlada potpisala bez prethodno izrađene zakonom obvezne Studije utjecaja na okoliš.

Također traži izuzeće predsjednika toga saborskog Odbora, Slavka Linića, zbog mogućeg sukoba interesa.

"Provedbom Sporazuma Družba Adria moguće su katastrofalne posljedice po hrvatsko gospodarstvo (turizam i proizvodnju hrane) te okoliš (balastne vode)", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik Zelenih Adrian Majher.

Naveo je da je predsjednik saborskog Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Slavko Linić, 2. srpnja, u dopisu udruzi Eko Kvarner na njihov zahtjev za saborsku raspravu o Sporazumu Družbe Adria, odgovorio kako prema članku 18. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora Hrvatski sabor nema uvjeta za provedbu rasprave o Sporazumu Družba Adria na plenarnoj sjednici.

"Usprkos neupitnom znanju, stručnosti i iskustvu gospodina Linića - a zbog činjenice da je u trenutku potpisivanja Sporazuma Družba Adria on bio potpredsjednik Vlade te s obzirom na njegovu dugogodišnju djelatnost u naftnoj industriji - smatramo da bi se u slučaju Družbe Adria trebao suzdržati u sudjelovanju u radu saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prostorno uređenje. Naime, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, Linić je u mogućem sukobu interesa", rekao je Majher.

Zeleni su od Vlade zatražili da aktivnom vanjskom politikom, prije svega prema Italiji i Sloveniji, spriječi uplovljavanje tankera u Jadransko more.

"Sprječavanjem projekta Družba Adria spriječit ćemo da se velika količina tankera kreće našim akvatorijem, ali nećemo zaštititi Jadransko more u cjelini, jer svi tankeri koji plove prema lukama u Trstu ili Kopru također ispuštaju balastne vode i pridonose uništavanju ekosustava", rekao je Majher.

Dodao je kako zbog balastnih voda već sada u Jadranskom moru vodimo borbu s tropskim algama.

(Hina) xbma ysp

Pročitajte više