Željka Markić nije htjela odgovoriti na pitanje o pobačaju, morali su joj ga ponoviti sedam puta

Foto: FAH

ŽELJKA MARKIĆ gostovala je u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji, a tek nakon što ju je novinarka čak sedam puta pitala koji je njezin stav o pobačaju, Markić je nejasno odgovorila.

Novinarka je prvo pitala Markić koji je njezin stav o zakonu o pobačaju - Treba li ga mijenjati, treba li postrožiti, zabraniti?

"Ja mislim da je najveća kontroverza da kad netko iznese svoje mišljenje o nečemu, to postane kontroverza. Ja mislim da je u Hrvatskoj problem, veliki problem danas da se napada apriori iznošenje argumentiranog mišljenje i korištenje demokratskih alata za iznošenje tog mišljenja", kazala je.

Novinarka ju je potom opet upitala koji je njezin stav o pobačaju.

"Mi smo jasno sudjelovali u organizaciji Hoda za život, koji je bio pod geslom, u petom mjesecu prošle godine, koji je bio pod geslom "Za život, obitelj i Hrvatsku". Mi smatramo da je to pitanje jako važno, dakle mi smo ga stavili u kontekst svega što mi smatramo važnim. Smatramo važnim u Hrvatskoj pružiti potporu ženama, obiteljima i otvoriti raspravu o tome kada počinje ljudski život koristeći za to znanstvenu argumentaciju, a ne ideologiju, etiketiranje u medijima, napade kojima smo mi ustvari neprekidno izloženi. Dakle, ako vi imate situaciju da vam istraživanja pokazuju da 75 posto žena, koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zato što su bile u ekonomskim poteškoćama i pod pritiskom okoline, onda mi očekujemo da hrvatsko društvo učini nešto da tim ženama pomogne, da one imaju priliku, ako one to žele, zadržati svoje dijete", opet je bila nejasna Markić.

Novinarka ju je opet upozorila da nije iznijela svoj stav o Zakonu o pobačaju - treba li ga zabraniti i koji je njezin stav, osim što smatra da život počinje začećem.

"To nije naš stav, to je stav Klinike za ginekologiju, Kliničkog bolničkog centra i njegovih stručnjaka, koji su na upit Ustavnog suda, kada započinje ljudski život, odgovorili da ljudski život započinje u trenutku začeća, odnosno spajanjem jajne stanice i spermija", rekla je Markić.

Na upit koji je to Klinički bolnički centar, Markić je rekla KBC Zagreb.

Novinarka ju je potom opet pitala bi li ona zabranila pobačaj. "Ja sam osobno za to da svaka žena ima sve informacije, svu potporu. Osobno smatram da je pomoć koju mi trebamo pružiti ženama, da im pomognemo da one, kad nose svoje dijete, imaju priliku gledati lice svoga djeteta", odgovorila je Markić. Na upit je li za izbor žene u konačnici, kaže: "Izbor žene, žene, ovih 75 posto, koje kažu da su napravile pobačaj jer nisu imale novaca za roditi ili ih je netko prisiljavao i vršio na njih pritisak. One nisu imale izbora. Tako da mi odabiremo za njih govoriti. Drugi odabiru govoriti za neke druge".

Markić uporno odbija odgovoriti


Potom ju je novinarka pitala znači li to da ona podržava pravo žene da rodi, ali se protivi pravu žene na pobačaj.

"Ja sam za to da žena ima pravo dobiti sve točne informacije. Danas u društvu to nije istina. Danas žena koja ide na pobačaj nema informacije. Nije osigurano da ona dobije informaciju, nije osigurano da se s njom razgovara, nije osigurano da ona, ako je u ekonomskim poteškoćama, da za to dobije pomoć. Vi danas imate praktički nevladine udruge su one jedine koje ženama u poteškoćama, pet kuća koje je otvorio pater Glogović, dakle, crkvena jedna skupina, je otvorila sada kuće da bi te žene mogle roditi. To je neprihvatljivo", rekla je Markić.

Na kraju ju je novinarka upozorila da joj je već sedam puta postavila isto pitanje - misli li da treba zabraniti pobačaj - i da još nije dobila konkretan odgovor.

"Ja sam vam sedam puta odgovorila. Ne postoji niti jedna država u kojoj je pobačaj potpuno zabranjen. Cijela ta priča o apsolutnoj zabrani, ona samo služi da bi se spriječilo raspravu. U svim zemljama, uključujući i Poljsku, koja se tako često uzima za primjer, kad je život majke ugrožen, onda se ima priliku, onda je pobačaj zakonit. Dakle, ta majka može zatražiti da se, da bi ona preživjela, prekine život njezinog djeteta. Ali ono što nedostaje u većini zemalja, vi sad imate slučaj da se u Hrvatskoj napada pravo liječnika na priziv savjesti, 2016. godine. I da je gospođa Drakulić izjavila da bi trebalo liječnike prisiljavati na to da rade pobačaj. Dakle, mi se nalazimo u jednom društvu postkomunističkom, posttotalitarnom, u kojem se neprekidno nastoji spriječiti mirna, argumentirana javna rasprava. I ja mislim da je jako važno da o tom sad razgovaramož", odgovorila je Markić, još jednom prilično nejasno.
 

Pročitajte više