ZEMALJSKI MUZEJ BiH OD SUTRA ZATVARA VRATA POSJETITELJIMA?

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, najstarija kulturna institucija u toj zemlji, mogao bi zatvoriti vrata od 15. listopada jer lokalne vlasti nisu osigurale sredstva koja bi bila dostatna za njegovo minimalno funkcioniranje.

"Muzej se nalazi u alarmantnom stanju. Nisu u pitanju samo ljudi nego i brojni vrlo vrijedni eksponati a naša nastojanja da skrenemo pozornost na ove probleme nisu urodila plodom jer, na žalost, ne postoji ozbiljna odlučnost odgovornih da se to pitanje riješi", izjavio je u srijedu u Sarajevu predsjednik Upravnog odbora muzeja Munib Maglajlić.

Zemaljski muzej BiH otvoren je prije 126 godina i gradila ga je tadašnja austrougarska uprava.

Poznat je po tome što je jedinstvena građevina u ovom dijelu Europe namjenski projektirana za muzejski prostor.

Uz tisuće drugih vrijednih eksponata koji svjedoče o povijesti BiH od predhistorijskog razdoblja, u njemu je pohranjena i čuvena Sarajevska hagada.

Uprava muzeja nema novaca ni za grijanje što predstavlja veliku opasnost za izložene eksponate.

Tijekom rata teško oštećen, Zemaljski je muzej proteklih godina rekonstruiran zahvaljujući inozemnim donacijama no problem financiranja njegova rada nikada nije riješen.

Srpski dužnosnici godinama su odlučno odbijali prihvatiti financiranje muzeja iz državnog proračuna tvrdeći kako je to institucija Federacije BiH koja Srbima nije važna.

Ove godine za financiranje muzeja Vijeće ministara BiH ipak je uspjelo osigurati oko milijun konvertibilnih maraka (500 tisuća eura) za financiranje rada državnih kulturnih institucija no muzej od toga nije ništa dobio.

"Informirani smo da su ti novci jednostavno potrošeni", kazala je ravnateljica muzeja Aiša Softić.

Za elementarno funkcioniranje muzeja ove godine trebalo je osigurat najmanje 400 tisuća eura.

Iz federalnog je proračuna na račun ove ustanove uplaćeno oko 165 tisuća eura, a ravnateljica Softić ističe kako bez još najmanje 100 tisuća eura do kraja ove godine oni ne mogu nastaviti rad jer ne samo da ne mogu platiti grijanje nego ni osigurati minimalne plaće zaposlenima.

Ona pojašnjava kako će se zaposleni ipak pokušati brinuti o eksponatima i zaštititi one osjetljive na temperaturne promjene, no za posjetitelje će vrata muzeja morati biti zatvorena.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više