Zemlje EU-a dogovoraju nove sankcije za Sjevernu Koreju

Foto: Hina

SVE članice Europske unije dale su zeleno svjetlo za usvajanje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji u odgovoru na njezin nuklearni pokus, tvrdi se iz više diplomatskih izvora.

Te sankcije će nadopuniti one koje je UN odredio prošlog tjedna i trebale bi sadržavati potpunu zabranu europskim tvrtkama da izvoze naftu u Sjevernu Koreju i da tamo ulažu, otkrila su dva diplomatska izvora, a prenosi AFP.

Europljani također žele dodati nove sjevernokorejske osobe, poduzeća i institucije na njihovu "crnu listu", što bi trebalo uzrokovati zaleđivanja njihove imovine u Europi i zabranu ulaska na teritorij Unije.

Formalno usvajanje sankcija

Veleposlanici 28 zemalja članica podržali su te sankcije, čije formalno usvajanje bi moglo nastupiti na sljedećem sastanku europskih ministara vanjskih poslova 16. listopada, govore diplomatski izvori.

EU također planira sniziti granicu iznosa za slanje tekućeg novca u Sjevernu Koreju koji sada iznosi 15.000 eura i traži od Europske komisije da produži popis luksuznih proizvoda čiji je izvoz zabranjen u tu zemlju.

Crna lista

Na "crnoj listi" EU-a danas se nalazi 104 osobe i 59 sjevernokorejskih tvrtki čija imovina je zaleđena u Europi i koji ne mogu dobiti vize za EU.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da je Kineska središnja banka naredila svojim bankama da prekinu trgovinu sa Sjevernom Korejom i pozdravio "vrlo hrabru i neočekivanu mjeru pritiska" protiv nuklearnih težnji Pyongyanga.

Predsjednik Trump je potpisao uredbu kojom se otvara put za sankcije osobama i tvrtkama koje financiraju i omogućuju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Pročitajte više