Žena čije je tijelo pronađeno na Medveščaku posljednji put viđena u društvu Jehovinih svjedoka

PRONALAZAK leša žene koja je posljednji put viđena prije 40-ak godina šokirao je stanare zgrade u zagrebačkoj ulici Medveščak 77. Iako je zbog starosti leša bilo nemoguće odmah utvrditi identitet, na osnovu pronađene osobne iskaznice, policija pretpostavlja da je riječ o Hedvigi Golik, ženi koja je 1924. godine rođena u Rijeci i koja se prema službenoj policijskoj evidenciji nestalom smatra punih 35 godina.

Stanari koji su ženu poznavali pričaju o tome kako je bila psihički bolesna, kako je svojevremeno bila ljubavnica nadzornika gradnje zgrade, koji joj je i poklonio stan, kako je bila Jehovin svjedok i kako je nisu vidjeli još od 1967. godine. Prije 41-godinu posljednji ju je put vidjela njena, sada 85-godišnja susjeda Katica Carić. Golik je tada bila u društvu dvojice muškaraca, koji su navodno također bili Jehovini svjedoci.

Carić je, prisjećajući se svoje susjede, rekla kako je Golik bila povučena žena sa psihičkim smetnjama. Prema pričanju stanara, navodno je bolovala od shizofrenije. Stanari su ispričali i kako je Golik bila medicinska sestra u trešnjevačkom domu zdravlja te kako je od bliže rodbine, prema njihovim saznanjima, imala jedino sestru.

Podsjetimo, Golik su jučer oko 16.30 sati, u zaključanom stanu, pronašla trojica predstavnika stanara, koji su zbog utvrđivanja statusa vlasništva stana, provalili u stan od 13 kvadrata, koji se nalazi u potkrovlju zgrade. U njega je Golik uselila 1961. godine. Kako je se još od početka 70-ih i službeno smatra nestalom, stanari su u više navrata od gradskih službi tražili da se nasilno uđe u stan. Istovremeno su plaćali sve njene račune za komunalne usluge i održavanje stana.

S obzirom da nisu željeli provalom narušiti stanarska prava, godinama se nitko nije odvažio na ulazak u stan, na čijim vratima od 1998. godine stoji flomasterom ispisana zabrana provaljivanja i ulaska u stan, koju potpisuje Komisija za popis stanovništva grada Zagreba. Jučer su to predstavnici stanara učinili, s obzirom da je trebalo regulirati vlasnički status stana. Ono što su ugledali ih je u potpunosti šokiralo - na krevetu je zamotan ležao raspadnuti leš njihove davno nestale susjede. Činjenicu da nitko godinama nije osjetio smrad raspadanja ljudskog tijela, stanari obrazlažu time što su prozori stana bili otvoreni.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više