Žena u Salvadoru oslobođena nakon 15 godina zatvora: Optužena za abortus nakon rođenja mrtve bebe

Screenshot: YouTube
 
ŽENA iz Salvadora oslobođena je nakon što je odslužila gotovo 15 godina zatvorske kazne zbog optužbe za abortus.
 
Maira Veronica Figueroa Marroquin (34) oslobođena je u utorak nakon što je vrhovni sud zaključio da joj je izrečena "nemoralna i pretjerana kazna". Marroquin je bila osuđena na 30 godina zatvora zbog optužbe da je pobacila dijete.
 
Optužena za ubojstvo nakon rođenja mrtve bebe 
 
Marroquin je na sudu izjavila da je rodila mrtvu bebu dok je radila kao spremačica u 2003. godini. Odvezena je u bolnicu, uhićena i osuđena za teško ubojstvo.
 
U Salvadoru je od 1998. godine pobačaj zabranjen zakonom u bilo kojem slučaju, uključujući silovanje i incest. Mnoge žene optužene su za ubojstvo djece čak i nakon komplikacija tijekom poroda koje bi dovele do smrti.
 
 
>>Silovana tinejdžerica osuđena na 30 godina zatvora jer je imala spontani pobačaj
 
Prošlog mjeseca iz zatvora je puštena Teodora del Carmen Vasquez, koja je zbog optužbe za pobačaj odslužila gotovo 11 od 30 godina zatvorske kazne.
 
 
"Iako danas slavimo Mairinu slobodu, osuđujemo vladu Salvadora"
 
Nancy Northup iz njujorškog Centra za reproduktivna prava komentirala je puštanje Marroqiun iz zatvora: "Iako danas slavimo Mairinu slobodu, osuđujemo vladu Salvadora što nije prepoznala nepravilnosti u procesu te činjenicu da je nevina".
 
"Nezamislivo je da je Maira provela skoro 15 godina u zatvoru zbog komplikacije u trudnoći. Iako je oslobođena, presuda joj nije ukinuta i ostaje kriva u očima zakona", dodala je Northup.
 
Predložene su izmjene državnog zakona o pobačaju, koje bi dopustile postupak u slučaju smrtne opasnosti za majku, silovanja ili smrtonosnih oštećenja fetusa. Očekuje se glasovanje kongresa o predloženim izmjenama. 

Pročitajte više