Zgroženi djelatnik Arene Zagreb: VIP loža je bila točiona!

ČELNICI Hrvatskog rukometnog saveza odlučili su da ne žele komunicirati s medijima, osim preko glasnogovornika Zlatka Škrinjara, koji poput papagaja ponavlja ili da nema komentara, ili da, u slučaju da nas zanima šank VIP lože, stoji iza jučerašnje izjave Silvija Njirića, glavnog koordinatora organizacije Svjetskog prvenstva.

"Bile su promocije sponzora u VIP ložama između ostalog i hrvatskih vina. Tko je pio, tko nije, ja ne znam. Ako smo time povrijedili zakon ili bilo koji propis Republike Hrvatske spremni smo za to odgovarati. Spremni smo odgovarati i za to što su Francuzi popili šampanjac na terenu", kazao nam je jučer Silvio Njirić. Evo što o toj izjavi kaže osoba koja je Svjetsko prvenstvo provela "živeći" unutar lukova Zagreb Arene.

"Najobičnije točenje alkohola"

Njirić je danas bez komentara, a evo što o točenju, ne promociji, Bavarije i ostalih alkoholnih pića, kaže Škrinjar.

"To što je Njirić rekao, ja stojim iza toga", kaže glasnogovornik, podcrtavajući dakako onaj dio kako su "ako je bilo propusta, spremni odgovarati". S obzirom da je Njirić isključivo naveo vino kao promotivni artikl koji se dijelio među uglednicima, upitali smo ga inzistira li na tome da alkoholnog piva nije bilo? "Stojim iza riječi gospodina Njirića", odgovara on.

Ali... Bezalkoholna Bavaria ima crvenu etiketu

Ali Njirić je spominjao samo vino, o pivu nije rekao ništa, ponavljamo. "Nemojte me sad navlačit', ne želim uopće odgovarati na to. Ako je bilo piva, onda je vjerojatno bilo bezalkoholno". Tvrdite da je u cijeloj dvorani Bavaria bila bezalkoholna? "Ne mogu to tvrditi jer to osobno nisam vidio i nisam čuo", odgovara Škrinjar, sada već uzrujan. No, bezalkoholna Bavaria ima crvenu etiketu, dok se na gornjoj slici sasvim jasno vidi boca Bavarije sa zelenom etiketom, koja sadrži alkohol.

Osim ovoga što je naveo djelatnik Arene, važno je napomenuti da su organizatori "zavrnuli rundu" i novinarima, što kao redakcija, pouzdano znamo. Na pitanje o tome kako tumače točenje alkohola novinarima, kaže: "Ne tumačim to nikako, nema tu tumačenja. Ne želim uopće razgovarati o tome, prošlo je prvenstvo, puno pozitivnih stvari se dogodilo", kaže Škrinjar. I opet zaključuje - "Ako je bilo propusta, spremni smo odgovarati".

Borovec: U određenim situacijama i za određene prekršaje, da, policija koristi snimke

Koja je razlika za policiju kada prema fotografijama u medijima traže osobe odgovorne za nerede na stadionima i kada mediji uhvate političare i organizatore kako krše Zakon o sprječavanju nereda na sportskim borilištima?

"Nema nikakve razlike, ali ja ne znam ni jedan slučaj da je huligan temeljem slike u novinama kažnjen zbog konzumiranja alkohola", odgovara glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec. "Samo neposredno kad je uhvaćen".

Taj dokaz da su oni kršili zakon, dakle, ne znači ništa. "Očito ste stručnjak za dokaze. Ne znam kako bi to prošlo na sudu", odgovara Borovec. Kako vi to zovete? "Ja nikako. Što se aspekta sigurnosti tiče, situacija u Areni je bila na savršenoj razini i nije bilo potrebe za policijskom intervencijom". Ali, takve bi fotografije mogle poslužiti policiji za pronalaženje i sankcioniranje kršitelja zakona.

"U određenim situacijama i za određene prekršaje, da, policija koristi snimke", kaže Borovec. Ali ovo nije takva situacija? Borovec se nakon tog pitanja ispričao rekavši da nema više vremena.

Bauer: Upozoravali smo mi i na šaketanja u VIP ložama pa ništa

"Mi na to upozoravamo već godinama, to se redovito događa u Maksimiru, a evo i na SP-u u rukometu. Da ne govorimo o Snježnoj kraljici, tamo alkohol teče u potocima u VIP sektoru, čuo sam da je to perverzija koliko ima alkohola", kaže Thomas Bauer, koordinator hrvatskih navijačkih skupina. "Više puta smo upozoravali ne samo alkohol, baš me briga, nek' piju, nego na šaketanja koja su se događala u VIP ložama! Ali jednostavno se ništa nije dogodilo. Nejednakost pred zakonom, nema se tu što komentirati jer je to toliko evidentno", zaključuje on.

S obzirom da je Borovec jasno dao do znanja da neće biti posljedica niti za organizatore ni za ispičuture u ložama, unatoč tome što su čak i lagali o cijeloj stvari, upitali smo Bauera vidi li rješenje u tome da navijači, kao skupina koja se smatra diskriminiranom pred zakonom, podnesu kaznenu prijavu protiv kršitelja zakona.

"Nećemo podnositi kaznene prijave, nećemo se igrati državnog odvjetništva, prepuštamo to njihovoj profesiji. Neću govoriti o moralu, jer nismo mi moralni stupovi društva, ali nismo niti politička stranka da na ovome bilježimo bodove", kaže Bauer, koji je prošloga mjeseca istupio ispred 20 tisuća navijača i odnio na ocjenu Ustavnome sudu Zakonom navijačima, kojim se, smatra, krše osnovna ljudska prava.

Ana Benačić
Foto: Pixsell/Index

Pročitajte više