´Zid boli´ će iz Selske ulice biti premješten na Mirogoj

PREDSTAVNICI udruga proizašlih iz Domovinskog rata koji su se danas sastali sa zamjenikom zagrebačke gradonačelnice Milanom Bandićem usuglasili su se da se ´Zid boli´ iz Selske ulice premjesti na Mirogoj.

Na sastanku je zaključeno da se ´Zid boli´, spomen na hrvatske branitelje, premjesti na novu lokaciju najkasnije do 26. rujna 2003. kada će biti obilježena i 10. godišnjica njegova postavljanja, u jeku Domovinskog rata, a pred uredom Međunarodne zajednice.

´Zid je apel za humanost i ljudska prava´, rekla je Zdenka Farkaš iz centra ´Apel´ podsjetivši da još uvijek mnoge udovice, roditelji i djeca čekaju svoje najmilije.

Neda Balog iz Zajednice Udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata se također složila da se ´Zid boli´ premjesti na Mirogoj kao mjesto tuge i ponosa, ali tako da zadrži sadašnji oblik.

I Josip Jugec iz Saveza obitelji zatočenih i nestalih podržao je to rješenje, napominjući kako je vrijeme da se ´Zidu boli´ dade važnost kakvu je imao u vrijeme stvaranja.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Mikulić je izvjestio da je Ministarstvo u tu svrhu osiguralo 700 tisuća kuna, a Miodrag Demo iz Gradskog ureda za branitelje i zamjenik gradonačelnice Milan Bandić su naglasili da će i grad novčano poduprijeti njegovo premještanje.

Bandić je napomenuo da će se to obaviti u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture te izrazio zadovoljstvo što su udruge između dvije lokacije - Mirogoja i budućeg Trga domovinske zahvalnosti (između KD Vlatroslav Lisinski i Gradskog poglavarstva) odabrali Mirogoj.

S današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine predstavnici svih stranaka: SDP-a, HNS-a, HDZ-a, HIP-a, Hrvatskog bloka i HSP-a/HKD-u najoštrije su osudili vandalski čin pripadnika SFOR-a koji su u alkoholiziranom stanju nedavno oskvrnuli ´Zid bol´.

Predstavnici Apela zatražili su da se SFOR-a javno ispriča svim obiteljima hrvatskih branitelja te da se počinitelji tog vandalskog čina primjereno kazne.

Pročitajte više