ZILLI: SVE ODLUKE O ISPLATI NAKNADA DONOSI SKUPŠTINA TALIJANSKE UNIJE

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije (TU) Silvano Zilli kazao je večeras, komentirajući danas objavljene podatke o svotama isplaćenima čelnicima Talijanske unije u zadnje dvije godine, da su sve naknade za materijalne troškove i honorari za rad u Uniji isplaćeni odlukom Skupštine Talijanske unije.

Te je podatke danas na zahtjev predsjednika Zajednice Talijana u Puli i Opatiji Tullija Persija i Piera Nutrizia objavilo tršćansko Narodno sveučilište preko kojega talijanska vlada doznačuje novac za djelovanje pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. Persi je danas rekao kako pretpostavlja da je taj novac isplaćen bez odluke Skupštine.

Zilli je večeras u izjavi za Hinu izrazio čuđenje iznošenjem takvih podataka u javnost, rekavši kako se to vjerojatno čini da bi se izazvao raskol među članovima Skupštine uoči subotnje sjednice.

Zilli smatra da nije točna navedena svota od pet milijarda talijanskih lira koja se, po riječima predsjednika Zajednice Talijana Pule Tulia Persija, izdvaja za honorare od 17 milijarda lira, koliko ukupno izdvaja talijanska vlada.

Skupština donosi planove i programe trošenja novca većinom glasova predstavnika 50 lokalnih zajednica Talijana udruženih u Talijansku uniju, rekao je Zilli. Istaknuo je da po aktima Talijanske unije članovi Izvršnog odbora Unije i predsjednik Skupštine primaju naknadu za svoj rad i odgovornosti.

Zilli je izjavu dao nakon pripremnog sastanka vodstva Unije za subotnju redovitu skupštinu. Na sastanku je sudjelovao i predsjednik Skupštine Maurizio Tremul.

Po danas objavljenim podatcima o novčanim naknadama za 400 osoba sadašnji je predsjednik Skupštine Unije Maurizio Tremul 2001. i 2002. dobio 162 tisuće kuna i 16,6 milijuna lira, bivši predsjednik Skupštine Giuseppe Rota 144 tisuće kuna i Silvano Zilli 55.161 kunu.

Pročitajte više