"Zločini u Vukovaru nisu traumatizirali samo hrvatsku javnost, već su šokirali cijeli svijet"

SKANDALOZNA presuda haškog suda (ICTY) "vukovarskoj trojci", nije samo šokirala Vukovarce i ostale građane Hrvatske, već je i "deprimirala" 23 bivša američka diplomata, nekadašnje međunarodne predstavnika na prostoru bivše Jugoslavije, znanstvenike i pravne stručnjake.

Oni su Nicolasu Michelu, podtajniku UN za pravne poslove, 16. studenog uputili pismo u kojem navode kako su "deprimirani haškom presudom `vukovarskoj trojci`" te se "nadaju da će Žalbeno vijeće ICTY-ja presudu najpotpunije preispitati, kako glede kažnjavanja tako i šire procjene pravne odgovornosti", uz napomenu da "ne pozivaju na bilo kakvo miješanje u sudski postupak".

U pismu, kojeg između ostalih potpisuju bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith, voditelj misije UNTAES-a u istočnoj Slavoniji Jacques Paul Klein, bivši voditelj misije OESS-a u BiH Robert Beecroft te bivši posebni izaslanik SAD-a za jugoistočnu Europu Robert Gelbard, navodi se kako je "presuda `vukovarskoj trojci` uznemirujući primjer neuspjeha ICTY-ja da u cijelosti služi interesu pravde".

"Zločini u Vukovaru bili su izuzetno javne naravi i nisu traumatizirali samo hrvatsku javnost, već su šokirali cijeli svijet. Štoviše, ti su zločini bili prva masovna ubojstva u bivšoj Jugoslaviji, stvarajući presedan koji će, četiri godine kasnije, kulminirati najgorim zvjerstvima u Europi nakon Drugog svjetskog rata", stoji u pismu, čija 23 potpisnika navode kako su "razočarani izrečenim kaznama jer su premale za počinjene zločine".

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više