Znanstvenici: Arktički se led topi zbog globalnog zatopljenja

GLOBALNO zatopljenje otopit će do kraja stoljeća većinu ledenog pokrova na Arktiku, upozoravaju norveški znanstvenici.

Trogodišnje međunarodno istraživanje pokazuje da se opseg leda na Sjevernom polu smanjio za 7,4 posto u proteklih 25 godina, s rekordno malim ljetnim pokrovom izmjerenim u rujnu 2002. godine.

"Ljetni ledeni pokrov na Arktiku mogao bi se smanjiti za 80 posto do kraja 21. stoljeća", izjavio je norveški profesor Ola Johannessen, glavni autor studije, koju je financirala Europska komisija.

Dodao je da bi led na rubu Barentsova mora sjeverno od Rusije i Norveške mogao potpuno nestati do kraja toga razdoblja, čak i zimi.

"To će olakšati potragu za naftom, a moglo bi otvoriti i plovni put Sjevernim morem", rekao je Johannessen.

Rusija i Norveška misle da bi Barentsovo more moglo biti golemo nalazište nafte i zemnog plina. Prolaz Sjevernim morem skratio bi put iz Japana u Europu za deset dana, u usporedbi sa sadašnjim putovanjem kroz Sueski kanal.

Johannessen u izvješću navodi da je najnovije smanjivanje ledenog pokrova povezano s emisijom plinova, poput ugljičnog dioksida, u atmosferu.

No, istraživanje je pokazalo da je nestajanje leda između 1920. i 1940. godine bilo uglavnom uzrokovano prirodnim klimatskim promjenama, kao što su strujanja oceana i vjetrovi, a manje stakleničkim plinovima.

Johannessen je naglasio da studija pruža nove dokaze o postupnom topljenju leda i činjenicu da je to uglavnom posljedica emisije plinova iz ispušnih cijevi automobila i dimnjaka tvornica.

Klimatolozi, uz to, upozoravaju da se polarna područja zagrijavaju brže od ostalih predjela na Zemlji.

Pročitajte više