Znanstvenici otkrili dva nova kemijska elementa

EKIPA ruskih i američkih znanstvenika otkrila je dva nova superteška kemijska elementa, objavio je New York Times.

Ti su elementi u skupini superteških zbog svoje goleme atomske mase, piše New York Times, pozivajući se na članak objavljen u vodećem časopisu za kemiju.

U ekipi znanstvenika bili su stručnjaci iz kalifornijskoga laboratorija Lawrence Livermore National i Instituta za nuklearna istraživanja iz Dubne u Rusiji, a svoje su otkriće objavili u novom broju časopisa Physical Review.

Dr. Walt Loveland, nuklearni kemičar s državnoga sveučilišta u Oregonu opisuje to otkriće kao "nevjerojatno uzbudljivo".

"Čini se da se tako otvara mogućnost sintetiziranja još elemenata", rekao je.

Elementi teški poput urana, koji ima broj 92 u periodičnom sustavu, mogu se naći u prirodi, a drugi su umjetno proizvedeni. No, teške je elemente teško proizvesti, jer postanu izrazito nestabilni i kratkotrajni.

U zadnjih pedeset godina nuklearni znanstvenici među superteškim elementima traže nekakav "otok stabilnosti" u kojem bi postojali dugotrajniji elementi novih kemijskih svojstava.

"Približavamo se tome otoku stabilnosti", kaže dr. Kenton J. Moody, nuklearni fizičar iz Livermorea koji je sudjelovao u studiji.

Četiri su puta u testiranju, koje je u srpnju i kolovozu prošle godine trajalo mjesec dana po 24 sata na dan, znanstvenici otkrili da se kalcijeva jezgra fuzirala s jezgrom americija i stvorila novi element.

Znanstvenici elementima uglavnom ne daju trajna imena dok otkriće ne potvrdi neki drugi laboratorij.

Prije dvije godine objavljeno je da je otkriven element 118, a onda je ta vijest povučena, jer se ustanovilo da je znanstvenik u laboratoriju Lawrence Berkeley krivotvorio dokaze.


Pročitajte više