Znanstvenici otkrili tajnu dlakavosti

AMERIČKI znanstvenici otkrili su mehanizam rasta dlaka istančanu interakciju dviju molekula koja dovodi do rasta korijena dlaka.

To otkriće objašnjava genetske signale koji određuju koji će dijelovi tijela biti dlakavi, a koji ne. Također bi moglo objasniti razvoj zuba i pluća, kao i neke vrste raka kože.

Elaine Fuchs sa Sveučilišta Rockefeller u New Yorku ustanovila je da rast dlaka počinje kada nezrele matične stanice kože prime dva signala iz okoline. Te signalizirajuće molekule aktiviraju dijelove u staničnoj jezgri, od kojih nastaju udubljenja u koži i kasnije korijen dlake.

Znanstvenici su na taj način proizveli vrlo dlakavog miša s velikim brojem korijena dlaka. Otkrili su pritom nisku razinu staničnog proteina E-cadherina, koji pomaže da se stanice drže na okupu.

"Naša studija pokazuje da je previše ili premalo E-cadherina štetno", rekla je Fucks. "Samo odgovarajuća količina E-cadherina slabi veze između matičnih stanica epitela, omogućuje im da se preoblikuju, izrastu u dubinu i stvore korijen dlake", pojasnila je Fucks.

(Hina) bcav bcav

Pročitajte više