Znanstvenici prvi put uspješno klonirali psa

ZNANSTVENICI iz Južne Koreje prvi su na svijetu uspješno klonirali psa, piše u ovotjednom broju Nature Magazina. Jedan od psića umro je odmah po porodu, no drugi afganistanski gonič po imenu Snuppy uspio je preživjeti, te je nakon 16 mjeseci od poroda potpuno živ i zdrav.

Tako se Snuppy pridružio skupini ostalih životinjskih klonova; ovci Dooly, mački CC, te štakoru Ralphu.

Znanstvenici se prvenstveno nadaju kako će pas-klon pridonijeti lakšem raumijevanju i liječenju teških, i zasad neizlječivih ljudskih bolesti.

"Pas ima karakteristike slične ljudskim bićima, a njegove bolesti gotovo su identične čovjekovim." -kazala je vodeća znanstvenica Seoulskog nacionalnog sveučilišta, Woo Suk Hwang.

"Zbog navedenih izrazitih sličnosti klonirani pas mogao bi biti vrlo vrijedan element pri pronalasku korisnih tehnologija za liječenje teških i aktualnih ljudskih bolesti." - dodala je korejska znanstvenica.

Snuppy, koji je dobio ime po početnim slovima naziva Seoul National University puppy, nastao je od genetičke tvorevine uzete iz stanice uha trogodišnjeg afganistanskog goniča. Znanstvenici su genetski materijal iz uha smjestili u jajnu stanicu, koja se pod utjecajem stimulacije počela dijeliti, da bi se na kraju razvila u zametak. U tijeku razvoja, jajna stanica usađena je u Snuppyjevu surogat majku, žutog labradora.

Afganistanski štenac okotio se uz pomoć carskog reza nakon potpune trudnoće u trajanju od 60 dana.

Iako su mnoge životinje u svijetu uspješno klonirane, psi su u tom kontekstu mnogo drugačija i zahtjevnija vrsta, a južno-korejski tim jedini je uspio stvoriti tri trudnoće upotrijebivši tisuću jajnih stanica usađenih u čak 123 psa primatelja.

Jedan od njih umro je nakon poroda, a drugog je odbacila surogat majka. Ostao je samo Snuppy. Prekrasni, dugodlaki pas već je postao atrakcija diljem svijeta. Ipak, mnogi su zabrinuti zbog upitnih etičkih vrijednosti, koje su stalan problem istrraživanja.

"Kloniranje psa ne može biti korisno za napredak  istraživanja, jer tehnika jednostavno stvara genetičku repliku postojećeg psa." - kazao je glasnogovornik Kennel Cluba, koji se maksimalno zalaže za ukidanje ovakvih pokusa, ma koliko oni uspješni bili.

"Da li pas-klon znači da smo mi sljedeći na redu za labolatorij?” - dodao je glasnogovornik Kennel Cluba za BBC.

Predsjednica Britanske veterinarske organizacije Freda Scott -Park iznimno je zabrinuta kako će reagirati ljubitelji životinja, te tvrdi da ovakvi slučajevi pokazuju koliko se brzo razvio svijet genetske manipulacije.

"Kloniranje životinja stvara mnoge etičke i moralne zamke, oko kojih se profesionalci još uvijek nisu usuglasili." - tvrdi Scott-Park.

No, drugi član korejskog tima Dr Gerald Schatten kaže kako oni nemaju namjeru napraviti unosan biznis od kloniranja, već samo naučiti više o mogućim uzročnicima ljudskih bolesti.

"Vjerujemo u nemoguće, jer ako smo uspjeli odgovorno razviti embrij od klonirane pseće stanice, tada naš najbolji prijatelj postaje prvi povlašteni uspjeh stanične medicine. A prateći bolesti koje psi u sebi nose, možemo im samo pomoći. Znat ćemo što je za njih sigurno, a što ne, kao i što na njih dobro ili loše utječe. A to za naše voljene životinje može biti samo korak naprijed." - smatra Schatten.

Pročitajte više