Znanstvenici riješili enigmu: Djeca koja jedu puno mliječnih proizvoda živjet će duže

DJECA koja piju puno mlijeka i jogurta te jedu puno mliječnih proizvoda poput sireva živjet će duže. Kako prenosi BBC, potvrdilo je to istraživanje provedeno među 4,374 djece u Velikoj Britaniji. Istraživanje je, naime, počelo 1930. godine, a istraživači iz Bristola i Queenslanda su ga "zatvorili" nakon 65 godina.

Znanstvenici su otkrili da su svi koji su kao djeca u velikim količinama u organizam unosili mliječne proizvode i kalcij kasnije bili puno zaštićeniji od moždanog udara i ostalih uzroka smrti. Unatoč tome što takvi proizvodi mogu u arterijama taložiti masnoću i kolesterol, njihova česta konzumacija nije povećala rizik od bolesti srca.

Smanjena stopa smrtnosti

Istraživanje, koje je obuhvatilo obitelji koje upotrebljavaju puno mliječnih proizvoda, čime unose i puno kalcija u organizam, je potvrdilo da je kod takvih ljudi stopa smrtnosti smanjena za četvrtinu. Konzumiranjem najmanje 400 mg kalcija dnevno smanjuje se mogućnost od moždanog udara za 60 posto. Znanstvenici su potvrdili i da djeca s najviše kalcija u organizmu potječu iz imućnijih obitelji te da je visoka razina kalcija dobra i za krvni tlak.

"Važno je uključiti mliječne proizvode kao dio uravnotežene prehrane od ranih godina. Međutim, starija djeca i odrasli trebali bi konzumirati mliječne proizvode s manje masnoće poput polu-masnog sira i jogurta s manje masnoće, koji će zadržati nizak unos nezasićenih masti i na taj način sačuvati srce", rekla je June Davison, kardiolog britanske fundacije za srce.

Pročitajte više