ZPH POZVAO POVRATNIKE DA NE GLASUJU ZA AKTUALNU VLAST

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović pozvao je danas prognanike, povratnike i useljenike s pravom glasa u Republici Hrvatskoj da iziđu na izbore i da "ne glasuju za ostatke aktualne koalicijske vlasti". L

Jer, rekao je Kompanović, aktualna vlast "osim obnove kuća i stanova, nije ispunila ni jedno drugo obećanje" vezano uz područja od posebne državne skrbi.

Na konferenciji za novinare Kompanović je pozvao prognanike i povratnike da "glasuju za stranke i pojedince koji nude ozbiljne programe za područja od posebne državne skrbi", ocijenivši kako sadašnja vlast nije ispunila obećanja o oživljavanju područja od posebne državne skrbi, obnovi gospodarstva i otvaranju radnih mjesta za povratnike.

"Na područjima od posebne državne skrbi u istočnom dijelu Hrvatske stopa nezaposlenosti premašila je 55 posto. Nakon izbora 2000. godine ukinuto je 50-postotno povećanje naknada za obnovu kuća od prve do treće kategorije oštećenja te je ukinut čl. 19. Zakona o područjima od posebne državne skrbi o povećanim plaćama u područjima povratka, što je izazvalo veliki odljev kadrova s ovih područja", naglasio je Kompanović.

Kazao je kako su također "prošle godine ukinuta sva preostala prava iz Zakona o područjima od posebne državne skrbi" te da proces nadoknade sredstava prognanicima i izbjeglicama, koji su bili pravomoćno presuđeni na plaćanje najma za korištenje kuća i stanova u progonstvu, unatoč zaključku Hrvatskog sabora iz srpnja prošle godine, "do danas nije završen".

"Kada smo krajem prošle godine podnijeli zahtjev za financiranjem vladinu Uredu za udruge, za naše programe nismo dobili niti jedne kune i to pokazuje odnos ove Vlade prema Zajednici prognanika Hrvatske. Aktualna koalicijska vlast, osim segmenta obnove kuća, nije ispunila ni jedno drugo obećanje, a dali su nam ih, ne samo kroz predizbornu kampanju na prošlim izborima, nego u najizravnijim kontaktima, uključujući i premijera Račana", rekao je Kompanović.

Pročitajte više