Zračna luka Zagreb - proradio sustav za maglu

U ZRAČNOJ luci Zagreb kasno sinoć u rad je puštena kategorija dva, tzv. CAT II, sustava koji će omogućiti slijetanje zrakoplova u uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno magle, doznaje se jutros od koordinatora prometa te Luke Dubravka Moštaka.

CAT II će omogućiti slijetanje zrakoplova u uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno horizontalne vidljivosti od 550 do 350 metara te 30 do 60 metara vertikalne vidljivosti, rekao je Moštak.

Zračna luka Zagreba time će ponovno funkcionirati u kategoriji dva, koju je imala prije požara u kolovozu, kada je izgorio dio sustava za navođenje slijetanja u uvjetima smanjene vidljivosti.

Zbog tog oštećenja izazvanog požarom, Zračna luka Zagreb je, više od mjesec dana, do 8. listopada radila s tzv. CAT I, koji zrakoplovima nije mogao omogućiti slijetanje u uvjetima velike magle.

Zračna luka Zagreb zato je gotovo cijeli ovaj tjedan, od ponedjeljka do petka imala problema s maglom i zrakoplovi u nisu mogli sletjeti ni poletjeti. Kašnjena zrakoplova zbog toga su jučer ujutro dosegla čak i četiri i pol sata.

Jutros nije bilo magle, tako da CAT II nije trebao biti korišten, i zračni promet se odvija redovito, rekao je Moštak.

U Zračnoj luci Zagreb u studenome planiraju uvesti kategoriju III B, koja bi konačno trebala riješiti probleme smanjene vidljivosti, jer omogućava slijetanje u u uvjetima guste magle.

Pročitajte više