Žuvanić oštro osudio najavljenu blokadu ceste D1

MINISTAR pomorstva prometa i veza Roland Žuvanić oštro je danas osudio najavu blokade na dijelu državne ceste D1 od Zagreba do Splita, koju je najavila splitska udruga Hrvatski autoprijevoznik za dva dana, poručujući da je Ministarstvo uvijek otvoreno za razgovor, ali da će u slučaju blokade poduzeti sve mjere.

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za pripremu turističke sezone, koju je vodio premijer Ivica Račan, Žuvanić je kazao da Ministarstvo oštro osuđuje takav ultimatum i neće dopustiti blokadu te ceste u jeku turističke sezone.

Žuvanićevoj osudi blokade ceste D1 pridružili su se i udruga Hrvatski cestovni prijevoznici Marijana Banellija i grupacija teretnih prijevoznika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori čiji je predsjednik Branko Lukšić, a koje obuhvaćaju preko 99 posto prijevoznika u Hrvatskoj.

Oni su istaknuli da problemi poput gužvi na granici, visokih cijena cestarina, premija osiguranja i goriva u transportnoj branši postoje već duže vremena, ali da se oni ne mogu rješavati na takav način.

Žuvanić je kazao da su oni pozvali na sastanak nezadovoljnu udrugu, koja broji 47 članova, ali da se oni nisu tom sastanku odazvali. Kao razloge njihovog nezadovoljstva zbog čega će, kako su najavili, od 4. do 6. srpnja blokirati dio ceste, naveli su cijene goriva, iznose cestarina, visoke premije osiguranja, ograničenja prometovanja u turističkoj sezoni. Napomenuo je da se o tome svemu može razgovarati.

Pročitajte više