Žužul i Rončević u Bruxellesu sudjeluju na sastancima EU

MINISTRI vanjskih poslova i obrane EU-a okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi razgovarali o jačanju vanjske i sigurnosne politike Europske unije.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a sudjelovat će i hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja Bugarske, Rumunjske i Turske.

Poslije podne će se ministar obrane Berislav Rončević, zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja te Norveške i Islanda, zemalja članica NATO-a, koje su izvan EU-a, sastati s Trojkom EU-a.

Navečer je predviđen sastanak Foruma EU-zapadni Balkan na razini ministara vanjskih poslova, nakon čega će predstavnici zemalja Hrvatske, BiH, SiCG, Makedonije i Albanije te EU-a potpisati Okvirni sporazum o načelima sudjelovanja u programima Zajednice.

Očekuje se da će zemlje članice EU-a objaviti spremnost za popunjavanje naoružanih borbenih skupina, koje bi bile sastavljene od oko 1500 ljudi. Europska unija planira sljedeće godine imati dvije ili tri takve postrojbe, a od 2007. deset naoružanih borbenih skupina s ukupno 15000 vojnika.

Cilj je da od 2007. godine EU raspolaže s desetak postrojbi za brze reakcije, koje bi se mogle rasporediti u roku od 15 dana na međnarodna krizna žarišta.

Ministar Žužul će sudjelovati na dijelu sastanka na kojem će se razgovarati o preuzimanju obveza u civilnim komponentama europskih sigurnosnih operacija. Od kandidatskih zemalja očekuje se načelna podrška zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a.

Pročitajte više