ŽUŽUL NA SASTANKU S MINISTRIMA VANJSKIH POSLOVA EU-A

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul doputovao je u subotu poslije podne u Valkenburgu u blizini Maastrichta, gdje će, zajedno s kolegama iz triju preostalih zemalja kandidata sudjelovati na radnom ručku s 25 ministara EUa, koji su se okupili na neformalnom sastanku.

To je prvi put da hrvatski ministar sudjeluje na ministarskom sastanku EU-a nakon što je Hrvatska dobila status kandidata u lipnju ove godine.

Europska unija je uvela praksu tijekom posljednjeg kruga proširenja da na neformalne ministarske sastanke, koji se održavaju dvaput godišnje, te na summite, četiri puta godišnje, poziva ministre odnosno premijere ili predsjednike iz zemalja kandidata.

Ispred dvorca St. Gerlach u Valkenburgu po prvi put se vijori hrvatska zastava, zajedno sa zastavama svih zemalja članica i zemalja kandidata.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot izrazio je uoči radnog ručka očekivanje da će pregovori s Hrvatskom o punopravnom članstvu, koji trebaju početi početkom sljedeće godine, završiti što je prije moguće.

"Kao što znate, Hrvatska je kandidat za članstvo, započet će pregovori i nadam se da ćemo ih završiti što je prije moguće", rekao je ministar Bot odgovarajući na novinarsko pitanje kakav se napredak u slučaju Hrvatske može očekivati tijekom nizozemskog predsjedništva, koje traje do kraja ove godine.

Nizozemsko predsjedništvo EU-a sazvalo je za petak i subotu neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica na kojem razmatraju niz vanjskopolitičkih i sigurnosnih tema.

U subotu prijepodne na dnevnom redu bila je rasprava o budućim odnosima EU-a sa Srbijom i Crnom Gorom te o Kosovu.

(Hina) xsv ymaš

Pročitajte više