Žužul s razgovarao litavskim kolegom Valionisom

MINISTAR vanjskih poslova Miomir Žužul i šef litavske diplomacije Antanas Valionis razgovarali su u utorak, na marginama Gospodarskoga foruma sjevera i juga Europe, o načinima na koji Litva svojim iskustvom može pomoći Hrvatskoj u pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u.

Litva je, naime, od 2. travnja članica Sjeveroatlantskog saveza, a 1. svibnja je s još deset zemalja ušla u Europsku uniju. Iza nje je bogato iskustvo pregovaranja. Hrvatska pak, u ožujku 2005. godine iščekuje početak pregovora o ulasku u tu europsku asocijaciju.

"Litva nam je ponudila konkretnu pomoć i u Zagreb će poslati svoje stručne ekipe. Struktura našega pregovaračkog tima je vrlo slična litavskom", rekao je ministar Žužul.

Valionis je ponovio da Hrvatska ima podršku Litve u nastojanju da uđe u EU i NATO. Dodao je da se s Hrvatskom dobro upoznao još u Vilniuskoj skupini (V-10). "Ta skupina je i dalje živa, sve dok i posljednja članica ne uđe u željene asocijacije", rekao je Valionis. Izrazio je nadu da će Litvu još ove godine posjetiti hrvatski premijer, a sljedeće, nakon predsjedničkih izbora i hrvatski predsjednik.

Između Hrvatske i Litve nema otvorenih političkih pitanja, no treba osnažiti gospodarsku suradnju. Trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 2003. godine 11 milijuna američkih dolara. Trgovinski višak je na hrvatskoj strani, s izvozom od 7,1 milijun dolara i uvozom u iznosu 3,9 milijuna dolara. Ključni sporazumi na području gospodarstva su potpisani, a spreman je na potpisivanje i Sporazum o zračnom prijevozu.

(Hina) xvk ydj

Pročitajte više