Jabučni ocat je jako zdrav samo ako se pije na ovaj način
Foto: 123rf
SVIMA su poznati učinci jabučnog octa na naš organizam, što vjerojatno znate i sami, posebno ako ste upravo njega odabrali kao saveznika u dijetama. Potvrđuju to i brojne studije koju se već odavno dokazale na koji nam način jabučni ocat pomaže skinuti kilograme i smanjiti nadutost, a pozitivno utječe i na podizanje razine energije u organizmu. Odličan je i u kozmetičke svrhe, ali se često pojavljuje problem kada ga ljudi konzumiraju na krivi način. jer, naravno, kao i za mnoge druge namirnice postoji taj famozan krivi i pravi način.
Stoga poslušajte savjet i potrudite se da više ne griješite, ukoliko ste jedan od onih koji su primjerice često posezali za malom čašicom čistog jabučnog octa - ispijajući ga kao eliksir koji će riješiti neke od navedenih problema.
Mnogi ga eksiraju - najčešće na tašte
Ovi savjeti nisu se pojavili bez razloga. Naime, pokazalo se kako većina ljudi upravo tako konzumira jabučni ocat - mala čašica i na eks, sa željom da okus što prije prođe, a organizam dobije ono što treba. A baš je to krivi način.
Naime, kako objašnjavaju stručnjaci, jabučni je ocat iznimno kiseo pa bi s vremenom mogao oštetiti jednjak i zubnu caklinu te je općenito prejak da ga se konzumira u tim količinama, bez razrjeđivanja.
>>>Jabučni ocat: Pomoć pri mršavljenju i oporavku nakon treninga<<<
Tu nema onoga da je koncentrat bolji od razrijeđene varijante pa ga se stoga mora uvijek konzumirati u kombinaciji s vodom, a najbolji omjer je jedna do dvije žličice octa u 2,5 dcl vode.
To je dakle najbolju formula, a sada pitanje - kada i koliko često se i u ovoj kombinaciji može konzumirati, a da vam pruži najbolje i pritom ne učini nikakvu štetu.
O tome je pisala Carol S. Johnson sa Sveučilišta u Arizoni koja dulje od 10 godina proučava učinke jabučnog octa na ljudsko zdravlje i otkriva da je najbolje piti ga, tako razrijeđenog, jednom do maksimalno dva puta dnevno i to uvijek, ali uvijek, netom prije jela. Tako da se već prvi zalogaj "utopi" u njemu.
Naime, ocat može poprilično blokirati apsorpciju škroba, što znači da se on zbog octa slabije probavljati i u manjoj mjeri ulaziti u organizam čime će se znatno smanjiti količina šećera u krvotoku, a što je jako dobro za želudac i crijeva jer će neprobavljeni škrob postati hrana za dobre bakterije i sve skupa dobro utjecati na probavni sustav, smanjenje nadutosti i općenitu zdraviju probavu. Ali ništa od toga neće se dogoditi ako svoj eliksir pijete na tašte i potom ne pojedete ništa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati