6 zimskih fitness namirnica: Poboljšaj zdravlje i riješi se viška kilograma

6 zimskih fitness namirnica: Poboljšaj zdravlje i riješi se viška kilograma
Foto: Shutterstock
 
ZDRAVA prehrana trebala bi uključivati svježu, organsku i lokalnu hranu bogatu nutrijentima. Donosimo ti listu zimskih fitness namirnica za svaku dijetu.
 
1. Šumske gljive
 
Odlične su za zdravlje, sadrže najviši udio pojačivača imuniteta i aminokiseline ergotionein, jedan od najjačih antioksidanasa koji se mogu dobiti iz hrane. Isto tako, podižu prirodni obrambeni mehanizam organizma u borbi s mikrobima, a istovremeno podižu energiju.

2. Haringe 
 
Samo 25 g haringe sadrži količinu vitamina D potrebnu da zadovolji dnevne tjelesne potrebe i dokazano poboljšava imunitet, jača kosti i pomaže u borbi protiv zimske depresije. Omega 3 masne kiseline potpomažu dobru cirkulaciju i smanjuju upalne procese. 

3. Jabuke 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sadrže flavonoid kvercetin koji pomaže u borbi protiv virusa, a ovo je pogotovo važno za sve sportaše. Bogate su vitaminom C.
 
4. Luk
 
Antioksidanti, pogotovo kvercetin i sumpor održavaju imunosni sustav i pomažu jetri u otpuštanju toksina. Luk puca od vitamina C što ga čini i odličnim saveznikom u borbi protiv infekcija, kao i folatima koji su nužni za stvaranje novih stanica i povećanje imuniteta. 
 
5. Češnjak 
 
Sadrži antigljivična, antibakterijska  i antivirusna svojstva nužna za obranu od prehlada. Ključni sastojak češnjaka je alicin čija svojstva najviše dolaze do izražaja kada se češnjak zgnječi i ostavi stajati na 10-ak minuta prije kuhanja.
 
6. Cikla
 
Probavljiva vlakna pomažu pri smanjivanju lošeg kolesterola i čišćenju od štetnih bakterija. Isto tako, pretvara mokraću u crvenu boju, no to je irelevantno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara