"Binge eating"-koliko često izgubite kontrolu?

Foto: Shutterstock

SVE POPULARNE dijete u konačnici imaju isti zadatak- natjerati vas da unesete manje kalorija nego što potrošite. Najveći problem s kojim se moramo nositi za to vrijeme jest osjećaj gladi. Vrlo rigorozne dijete koje već u početku zahtjevaju znatnu kalorijsku redukciju, pri kojoj dolazi do vrlo brzog gubitka kilograma, isto tako brzo dovode do prejedanja i tzv.  jo-jo efekta, vraćanja svih
izgubljenih kilograma. Prejedanje može postati i vrlo ozbiljan poremećaj, tzv. BINGE EATING poremećaj, koji se često javlja i u fitnessu.

Binge eating je poremećaj koji predstavlja epizode nekontroliranog prejedanja, koje najčešće nastaju uslijed provođenja neadekvatnih dijeta. Epizode prejedanja su zapravo vrlo kratak period u kojem se unese jako puno hrane, otprilike unutar 1-2 sata. Za to vrijeme osoba gubi kontrolu i osjećaj za količinu hrane koju jede, te se ne može samovoljno zaustaviti. Često se ide do te mjere da se prejedanje nastavlja i nakon što se pojavi osjećaj sitosti i nelagode zbog prevelike količine hrane u želucu. Ukoliko se radi o težim slučajevima, koji mogu nastati zbog raznih psiholoških uzroka, osoba s takvim poremećajem mora potražiti stručnu pomoć.

Ipak, češće se radi o prejedanjima za vrijeme dijeta kada osoba nakon 4-5 dana posegne za "zabranjenim" namirnicama i izgubi kontrolu, što u kratko vrijeme rezultira vraćanjem teško izgubljenjih kilograma. Glavni uzrok tome je dijeta koja uvjetuje unos kalorija znatno ispod brojke koja je potrebna za održavanje, i kao takva se jako teško može održavati dugo vremena. Isto tako, kod takvih dijeta, osim do sagorjevanja masnog tkiva, dolazi i do gubitka mišića, do čega svakako ne bi trebalo doći prilikom bilo kojeg plana prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće napade prejedanja možete izbjeći s nekoliko promjena u svojoj prehrani. Prije svega, dijetu treba započeti s manjim kalorijskim deficitom, od svega 10-15 % ukupnog broja kalorija s kojim održavate istu tjelenu težinu. U tom slučaju potrebno je strpljenje jer će dijeta trajati duže i nećete brzo vidjeti rezultate, ali takvim pristupom izbjeći ćete snažan osjećaj gladi i nagli pad
energije. Ukoliko se borite s osjećajem gladi, probajte smanjiti broj obroka u danu; 2-3 obroka s većim razmakom u kojima ćete unijeti sve potrebne kalorije u danu stvoriti će veću zasićenost nego 5-6 manjih učestalih obroka. Isto tako, "zabranjene" namirnice za kojima još i više žudite jer ste se upravo njih odrekli, mogu biti dio vaše dijete. Pažljivo ih uklopite u dnevni kalorijski unos i na taj način ćete smanjiti potrebu za istima i nećete poremetiti vašu dijetu i proces mršavljenja.

Pažljivim planiranjem i poznavanjem osnova prehrane možete izbjeći prejedanje i olakšati si vrijeme provedeno na dijeti. Neka vaša dijeta bude fleksibilnija, ali vodite računa o unosu kalorija.

  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara