Najpopularnije dijete: Atkinsova dijeta

Najpopularnije dijete: Atkinsova dijeta
Foto: Shutterstock
 
ATKINSONOVA dijeta jedna je od najpoznatijih na svijetu, a omogućuje gubitak kilograma izbacivanjem ugljikohidrata iz prehrane.
 
Uz ovu dijetu u prvih tjedan dana izgubit ćeš oko 2 kilograma, a zatim ćeš svaki tjedan olakšati za još pola kilograma do kilogram.
 
Teorija:
 
Tijelo je mehanizam, a ugljikohidrati su gorivo koje ga pokreće. Ograničiš li unos ugljikohidrata, tijelo će potražiti alternativno gorivo - nakupljene masnoće. Treba izbjegavati šećere i škrobnu hranu poput kruha, bijelog kruha i riže, a potiče se konzumiranje proteina i zdravih masti poput piletine, mesa i jaja. 
 
 
Postoje 4 faze Atkinsove dijete: 
 
1. Indukcija - unos ugljikohidrata ograničen je na 20 grama dnevno. Preferiraju se salate i hrana bez škroba.
 
2. Nastavljen gubitak kilograma - dodaju se ugljikohidrati u obliku hrane bogate vlaknima i nutrijentima (prvi tjedan unos iznosi 25 grama dnevno, a drugi tjedan 30 grama; kasnije je potrebno oduzeti 5 grama ugljikohidrata kako bi se održao gubitak kilograma).
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
3. Predodržavanje - u ovoj fazi prelazi se s gubitka kilograma na održavanje težine, tako što se unos ugljikohidrata svakog tjedna povećava za 10 grama.
 
4. Održavanje - posljednja faza služi za održavanje postignute idealne težine, te je upravo to temelj za dugotrajan zdrav život. I dalje je potrebno kontrolirati unos ugljikohidrata, no opseg namirnica može biti puno veći. 
 
Primjer menija na Atkinsonovoj dijeti:
 
Doručak: Jaja i slanina. Šalica kave bez kofeina s malo mlijeka.
 
Ručak: Pileća prsa s topljenom mozzarellom i salatom s maslinovim uljem.
 
Večera: Ramstek i špinat s kiselim vrhnjem.
 
Međuobrok: 2 kriške šunke.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara