Ne postoji dijeta za detoksikaciju!

Ne postoji dijeta za detoksikaciju!

Foto: ShutterstockMOŽEMO primjetiti kako se u fitnessu, i nutricionizmu općenito, često izmjenjuju razni trendovi koji nude brze i magiče rezultate. Svi ti trendovi dolaze iz raznih izvora, samo ne od strane fitness stručnjaka ili nutricionista. Jedan od takvih trendova je i detoksikacija organizma prehranom, te uz fotografije vitke i lijepo građene žene (jer su uglavnom žene te koje nasjedaju) možete vidjeti koje namirnice i koja dijeta će vas očistiti od raznih toksina koji se zadržavaju u vašem tijelu. I kako ono kažu, najbolje je detoksikaciju napraviti negdje u proljeće kako bi mršavi i puni energije dočekali ljeto.

Međutim, da vaš organizam zaista iz nekog razloga zadržava toksine, vjerojatno bi bili teško bolesni ili mrtvi. Naime, ljudsko tijelo ima prirodne "strojeve" koji imaju upravo taj zadatak- čišćenje organizma od toksina, a to su jetra, bubrezi, koža, pa čak i pluća - svi ti organi konstantno rade na detoksikaciji.

Ne postoji niti jedna namirnica, smoothie ili način prehrane koji će očistiti vaš organizam od toksina, a stručnjaci su složni kako je termin "detoksikacija" izmišljen u marketinške svrhe za prodaju proizvoda i namirnica koji to navodno rade. Osim što bacate novac na nepotrebne dodatke prehrani, namirnice, miksere i ostale slične proizvode kako bi očistili tijelo od toksina, neke dijete detoksikacije mogu biti i opasne, te u konačnici i kontraproduktivne. Neke dijete su vrlo rigorozne i ljudi su prisiljeni u potpunosti izbaciti neku prehrambenu skupinu iz svoje prehrane kako bi slijedili "detox" režim i tako ugrožavaju svoje zdravlje ne unoseći adekvatnu količinu određenih nutrijenata. Isto tako, takve dijete mogu biti štetne za osobe s kroničnim bolestima poput dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako onda biti zdrav?

Naš organizam ne funkcionira tako da možemo neko vrijeme zapostaviti naše zdravlje, pa onda najednom isprati i očistiti svu nastalu štetu. Zdravlje ćemo osigurati kontinuiranom uravnoteženom prehranom i tjelovježbom kako bi svi naši "strojevi", pa tako i oni za čišćenje toksina funkcionirali na najvišoj mogućoj razini. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara