Nemate volje za treningom? Patite od motivacijske blokade!

Nemate volje za treningom? Patite od motivacijske blokade!

Foto: Shutterstock

OSJEĆATE da trening više nije zabavan kao prije? Potrebno vam je tjedan dana da se odlučite posjetiti teretanu i još toliko da zaista tamo i odete? Najradije biste ostali u pidžami ispred TV-a, a sigurni ste kako preskakanje (nekoliko) treninga neće utjecati na već postignuti rezultat?

Najvjerojatnije ste došli do tzv. motivacijske blokade. Svi vježbači se tako ponekad osjećaju. Vježba više ne predstavlja izazov već dosadnu obavezu, a zdrav život rutinu kojoj ne nazirete konkretan smisao (osim da jednog dana vjerojatno nećete imati visoki krvni šećer). Ipak, takvo stanje moguće je "izliječiti" i vratiti se na put koji ste si zacrtali, i to još odlučniji i motiviraniji. No pitanje je - kako? Za početak, potrebno je zaista osvijestiti da je pomalo nezgodna situacija u koju smo se doveli iz xy razloga samo usputna stanica, prolazno stanje, ali i da vrlo često ne prolazi samo od sebe. To je vrlo sklizak teren. Bez samoosvješćivanja situacije nije potrebno puno da se prepustimo "negativnoj vibri" i počnemo vaditi ispriku za isprikom. Tada problem neće biti samo trenutni nedostatak inspiracije ili entuzijazma, već će nam biti prehladno/prevruće, teretana će biti preprazna/krcata, vani će biti premračno, djeca će biti premala i tako u nedogled. I tada dolazi do onog ključnog trenutka u kojem ljudi odustaju od svega, potpuni raspad sistema. Ne dopustite da takve banalnosti stanu između vas i vašeg zdravlja ili privlačnog izgleda. Evo nekoliko idejnih prijedloga kako preduhitriti pokušaj odustanka od cijele priče u koju ste se upleli s najboljom namjerom i pozitivnim ciljem.

1. Promijenite teretanu
 
Nigdje niste pismeno obećali doživotnu vjernost nekom fitness centru. Ako ste zaista nezadovoljni postojećom teretanom čiji ste član, bilo da je ona premala, velika, puna dečkiju s kvarta koje ne želite susresti, puštaju Tonya Cetinskog umjesto AC/DC-a, jednostavno ju promijenite.

2. Povedite sa sobom pravog partnera
 
Prijateljica, muž, djevojka, ljubavnik, tko god vas inspirira i potiče na vježbanje, povedite je/ga sa sobom. Nemojte upasti u zamku i povesti sa sobom frendicu kojoj je stavljanje fotki iz teretane na Instagram jedina poveznica s fitnessom (ne, nema veze što ste si u šestom osnovne obećale da ćete biti bff). Povedite onoga tko zaista zaslužuje titulu "workout partnera", ne onog tko će sabotirati vašu vježbačku karijeru čim kročite u teretanu.
 
3. Probajte nešto novo
 
Zašto ne stavite ispred sebe neki novi izazov ili se okušate u novoj aktivnosti? Upišite satove pilatesa, crossfita ili sudjelujte u lokalnom polumaratonu te time presijecite put dosadnoj rutini. Pronađite nešto zabavno čime ćete začiniti trening, ali i život!
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
4. Motivirajte se putem interneta
 
Vrlo, vrlo individualno područje. Nekoga motivira ono što nekoga zaista baca u loše raspoloženje. Sami sebe najbolje poznajete, jedini savjet koji vam mogu dati jest da osluškujete SVOJE želje i potrebe, ne tuđe! Ako vas definitivno ne inspiriraju selfie-fotke (pre)mršavih skoro-pa-tinejdžerica kojima je internet preplavljen, već vas živciraju jer je evidentno da ne možeš biti toliko tanašna osim ako nemaš petnaest i pol godina, upišite u tražilicu adresu nekog dobrog fitness magazina ili portala, gdje ćete naići na hrpu korisnih informacija, članaka, recepata i motivirajućih videa koje možete koristiti i u vlastitoj praksi.

5. Nagradite se
 
Zaista je besmisleno "prigovarati" samome sebi nakon lošeg ili propuštenog treninga i na takav se način samokažnjavati. Zaboravite na takve demotivirajuće poteze i nagradite se nakon tjedna uspješnog treniranja. Novi par tenisica, odlazak u spa -centar, masaža, kupka ili bilo kakva sitnica koja vas veseli, super su motivacija kako biste ostali “budni” punih sedam dana koji su svakog ponedjeljka iznova pred vama.

6. Naspavajte se i iskoristite blagodati jutarnjeg treninga
 
Spavanje, kvalitetan noćni odmor, važna je stavka bez koje ćete teško uspjeti u održavanju aktivnog sportskog života, a gotovo nikako ostati motivirani. Isključite Facebook i lezite sat vremena ranije. Isprva će biti teže priviknuti organizam na novi ritam, no nakon tjedan dana discipline, navika će se početi stvarati. Možete iskoristiti prednost ranijeg odlaska na počinak te se probuditi ranije i odraditi trening na samom početku dana. Osjećaj je odličan, puni ste energije, riješili ste jednu vrlo važnu stvar toga dana i sada imate vremena za sve ostale aktivnosti. Ubili ste dvije muhe jednim udarcem!
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara