Što mora sadržavati zdrava prehrana?

Što mora sadržavati zdrava prehrana?
Foto: Shutterstock
 
PRI određivanju obroka i međuobroka trebalo bi se držati ova tri važna čimbenika prehrane:
 
1. Raznolikost - ne postoji čudotvorna hrana, svaka namirnica daje organizmu neke određene mikro i makro nutrijente. Naprimjer, naranče sadrže vitamin C i ugljikohidrate, ali ne i željezo i proteine. Meso sadrži proteine i željezo, no ne sadrži vitamin C i ugljikohidrate. Najviše benefita izvlačimo ako se hranimo raznoliko.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
2. Umjerenost - čak i čokolada i čips mogu naći mjesto u pravilnoj uravnoteženoj prehrani, ali u umjerenim količinama. Pokušajte rafinirani šećer i masti zamijeniti vrednijim sastojcima. Umjesto masne kobasice i keksa, odaberite niskokalorični sendvič od tune bez tartara i sl. Odricanje od bilo koje namirnice s vremenom počinje predstavljati sve veći problem za našu psihu, stoga je bolje biti umjeren i ničega se ne odricati. Istovremeno treba paziti da se previše niskovrijedne hrane može akumulirati u lošu prehranu.
 
3. Potpunost - birajte prirodne ili lagano prerađene proizvode kad god možete. Umjesto bijelog kruha jedite integralni, svježe jabuke umjesto kompota od jabuka u konzervi a kuhani krumpir umjesto čipsa. Prirodna hrana obično ima veću prehrambenu vrijednost i manje sumnjivih dodataka.
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara