Više stresa, više kilograma: Ovo je jedan od najčešćih uzročnika prejedanja!

Više stresa, više kilograma: Ovo je jedan od najčešćih uzročnika prejedanja!

Foto: Carl's Jr

BRIGA o poslu, obavezama ili obitelji znatno utječe na tvoju dijetu i zdravlje. Ako već dulje vrijeme neuspješno pokušavaš izgubiti nepotrebne kilograme, zapitaj se jesi li pod utjecajem stresa. Kronični stres jedan je od neprijatelja svake dijete i stvara kontraefekt, pa je potrebno naći način na koji možeš eliminirati ili smanjiti stresne situacije u životu.

Stres utječe na brojne stvari, a ovo su neki od njegovih "zadataka":

1. Usporava tvoj metabolizam

Metabolizam je koktel različitih hormona u tvom tijelu. Kada su svi hormoni u dobrim kombinacijama, organi i tjelesne funkcije(primjerice probava ili regulacija šećera) rade besprijekorno, a ti se osjećaš odlično. Kroničan stres remeti rad hormona, te tako usporava metabolizam. Adrenalin i kortizol pojavljuju se u velikim količinama kada si pod stresom, a upravo su oni zaslužni za usporavanje tjelesnih funkcija koje sagorijevaju kalorije, masti i šećer.

2. Stvara osjećaj gladi

Grelin je hormon odgovoran za osjećaj gladi, a leptin za osjećaj sitosti.
Kad si pod stresom, tvoje tijelo povećava razinu grelina pa se nalaziš u situacijama gdje jedeš, a ne osjećaš sitost. Na taj način unosiš više kalorija nego što je tvom tijelu potrebno, i tako se debljaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Povećava želju za nezdravom hranom

Osim što stvara osjećaj gladi, stres te također tjera na konzumiranje nezdrave i brze hrane koja je bogata mastima i šećerima. Kad pojedeš ovakvu hranu, pojavit će se hormoni od kojih ćeš se osjećati bolje i umanjiti stres. Takav odgovor tijela natjerat će te da konzumiraš junk food kad god se nađeš pod stresom, a takve se navike kasnije jako teško riješiti.

4. Narušava razinu šećera u krvi

Inzulin je hormon odgovoran za regulaciju krvnog šećera. Kad si pod kroničnim stresom, tvoje tijelo ne može regulirati inzulin, a to može voditi do brojnih problema. Osim što će tijelo zadržavati masnoće, pojavit će se i nekontroliran gubitak ili povećanje šećera u krvi, pa ćeš imati neobjašnjivu želju za nezdravom hranom i mastima. Sve ovo otežat će tvoju dijetu, i vrlo vjerojatno ćeš umjesto mršavljenja - dobiti nekoliko kilograma.

5. Stvara salo na trbuhu

Za vrijeme kroničnog stresa oslobađaju se velike razine kortizola, a upravo to dovodi do zadržavanja i stvaranja masti na području trbuha. Čak i ako mršaviš, moguće je da ćeš na ovaj način od stresa dobiti "ljubavne ručke" ili izražen trbuščić. Ako već dulje vrijeme neuspješno pokušavaš izgubiti nepotrebne kilograme, zapitaj se jesi li pod utjecajem stresa. Kronični stres jedan je od neprijatelja svake dijete i stvara kontraefekt, pa je potrebno naći način na koji možeš eliminirati ili smanjiti stresne situacije u životu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara