Četiri odlične promjene koje se dogode kada žene počnu dizati utege

Četiri odlične promjene koje se dogode kada žene počnu dizati utege
Foto: 123RF

MNOGI i dalje misle da su dizanje utega i žene dva potpuno odvojena svijeta. No, takvi stavovi su potpuno neutemeljeni. Osim toga, često se pogrešno misli kako žene koje vježbaju na ovaj način gube svoju ženstvenost.

Da je dizanje utega dobro i za dame, potvrdila je i studija rađena na Sveučilištu Alabama. Njezini rezultati otkrili su da su žene koje su dizale teže utege gubile više duboko pohranjene trbušne masnoće od onih koje su radile kardio, a time se smanjuje i rizik od dijabetesa, metaboličkog sindroma i nekih vrsta raka.

No, ako vas ni to nije uvjerilo, portal Shape je izdvojio nekoliko odličnih stvari koje će se dogoditi kada počnete trenirati s utezima:

1. Veće samopouzdanje

Neizbježno je da se vaše tijelo počne mijenjati i ta promjena će vam se vjerojatno svidjeti, a samim time će početi rasti i vaše samopouzdanje.

"Osjećam se kao da mogu nositi sve što želim jer toliko volim svoje tijelo, ne samo zbog izgleda već i zbog onoga što može učiniti. Dizanje utega je najbolja stvar koju sam ikad napravila", izjavila je Nicole Bennett koja je u svoj trening uvrstila utege prije dvije godine.

2. Djeluje na cjelokupno zdravlje

Ako se izvodi na pravilan način, ova vježba može transformirati vaše zdravlje. Ono utječe na kardiovaskularno zdravlje, ali i zdravlje kostiju te na mnoga druga područja. U to se uvjerila i Lauren Snowden.

"Imam puno zdravstvenih problema i moji su liječnici oduševljeni načinom na koji podizanje utega djeluje na mene i moje cjelokupno zdravlje", tvrdi ona.

3. Osjećat ćete se ženstvenije

Suprotno uvriježenim predrasudama, podizanje utega bi vam moglo pomoći da se osjećate ženstvenije. Naime, ono će vam pomoći izgubiti kilograme, ali i oblikovati tijelo koje će postati čvršće i zategnutije.

Sve to moglo bi se odraziti na vaš doživljaj samih sebe.

"Dizanje utega me tjera da se osjećam snažno i samouvjereno. Osjećam se ženstvenije nego ikad u životu", izjavila je mama dvoje djece Meghan.

4. Manji konfekcijski broj

Nitko vam ne garantira da ćete dizanjem utega izgubiti kilograme. Štoviše, neki čak i povećaju brojku na vagi, što je rezultat dobivenih mišića. No, većina dama se slaže da će vam ovakvo vježbanje pomoći da počnete nositi odjeću manjeg konfekcijskog broja. To možete zahvaliti drugačije oblikovanom tijelu i gubljenju masnih naslaga.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara