Evo koliko kilograma mjesečno možete izgubiti, a da je razumno

Evo koliko kilograma mjesečno možete izgubiti, a da je razumno
Foto: Instagram

SVI smo se barem jednom u životu našli u situaciji u kojoj smo na brzinu htjeli izgubiti nekoliko kilograma viška. No, koliko smijemo izgubiti u mjesec dana, a da pritom ne narušimo vlastito zdravlje? Odgovor na to je pitanje dala stručnjakinja za prehranu Dani Stone.

"Ako slijedite strogi plan prehrane, u mjesec dana možete očekivati razuman gubitak od tri i pol do četiri i pol kilograma. Izgubiti pola kilograma masti jednako je 3.500 kalorija, što znači da morate, da biste izgubili kilogram u tjedan dana, smanjiti unos tisuću kalorija dnevno", objašnjava Stone.

"Nije loše zapisivati sve što pojedete u danu kako biste znali koliko ste kalorija unijeli. Zapisivanje svakog zalogaja može se činiti zamornim, ali dokazano djeluje. Tisuću kalorija dnevno može se činiti zastrašujuće puno, no ako razmislite koliko peciva, kruha, kolača pojedete u danu, shvatit ćete da i nije toliko teško", istaknula je.

Evo nekoliko primjera kako osoba od 68 kilograma može izgubiti oko tisuću kalorija samo vježbanjem.

Trčanje na traci - 20 minuta - 229 kalorija

Vježbanje na orbitreku - 30 minuta - 179 kalorija

Prsno plivanje - 30 minuta - 189 kalorija

Kickboxing - 30 minuta - 357 kalorija

"Najbolji savjet koji možete dobiti jest 'jedite manje, krećite se više'. Dijete koje vam obećavaju više od devet kilograma mjesečno štetne su za zdravlje jer ćete morati vježbati više od onog što je za vas optimalno i jesti manje od onog što je preporučeno", rekla je Stone.

Američka akademija za prehranu i dijetetiku preporučuje da žene ne jedu nikada manje od 1.200 kalorija, a muškarci manje od 1.800.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara