Evo što se nalazi u energetskim napitcima: Analiziramo 5 sastojaka - mogu li nam naštetiti?

Evo što se nalazi u energetskim napitcima: Analiziramo 5 sastojaka - mogu li nam naštetiti?
Foto: 123rf

VELIK broj prehrambenih stručnjaka ističe kako bi trebalo izbjegavati konzumaciju prehrambenih proizvoda te dodataka prehrani koji u svom sastavu sadrže sastojke koji su nam nazivom vrlo malo, ili u potpunosti nepoznati. 
 
Velik broj energetskih pića upravo je načinjen od sastojaka "laboratorijskih naziva".

Ipak, energetska pića svakim su danom sve zastupljenija na tržištu sukladno povećanju potražnje za istima. 
 
Energetska pića uobičajeno sadrže velike količine kofeina i šećera.

Velike količine kofeina te šećera zasigurno nisu stavke koje su sportašima potrebne za postizanje poželjnih sportskih rezultata.

Ipak, marketinški stručnjaci upravo su u suprotno uspjeli uvjeriti velik broj sportaša, a osobito sportaša rekreativaca.

Sheri Zidenberg-Cherr sa UC Davis department of nutrition ističe da sastojci koje su većini ljudi nepoznati, a nalaze se u energetskim pićima, sami po sebi nemaju štetno djelovanje po ljudski organizam, međutim, napominje kako njihovo kombiniranje može izazvati brojne zdravstvene poteškoće. 
 
Izdvojili smo sastojke koji se najčešće nalaze u energetskim napitcima kako bismo barem djelomično razjasnili što zapravo konzumiramo prilikom ispijanja istih:
 

1. Ginseng

 
Ginseng je biljka koja se tradicionalno koristi za liječenje brojnih bolesti te koja općenito poboljšava cjelokupno zdravstveno stanje organizma, a također i jača imunitet.

Problem je što navedena biljka u kombinaciji s kofeinom može izazvati naglo ubrzanje rada srca.
 
2. Taurin
 
Taurin je aminokiselina koja se, između ostaloga, nalazi u mesu i mlijeku. 
 
Taurin regulira neurološke funkcije te količinu tekućina u tijelu. 
 
Iako prema nekim tvrdnjama ova aminokiselina pozitivno utječe na izvođenje fizičkih aktivnosti ona također u kombinaciji s kofeinom nepovoljno utječe na rad srca. 
 
3. Guarana

Guarana je biljaka koja se kao stimulans uobičajen o koristi u brojnim napitcima, pa čak i čajevima.

Povezuje se s povećanjem energije te povećanjem fizičkih performansi iz razloga što sadrži velike količine kofeina. Sheri Zidenberg-Cherr napominje kako nije dokazano djeluje li ova biljka nepovoljno u kombinaciji s drugim sastojcima koji također sadrže velike količine kofeina. 
 
4. Ginko biloba
 
Ginko biloba biljka je poznata po svojstvu povećanja budnosti. U medicinske svrhe ova se bilja koristi već tisućama godina.

Sheri Zidenberg-Cherr ističe da bi, s obzirom da je ova biljka prirodni lijek, trebalo provesti istraživanja u kombinaciji s kojim tvarima se ista smije konzumirati. 
 
5. Ekstrakt zelene kaveSheri Zidenberg-Cherr ističe kako i Dr. Oz lažno promiče djelovanje pilula za mršavljenje koje su načinjene od ekstrakta zelene kave.

Sheri Zidenberg-Cherr kaže kako ekstrakt zelene kave isključivo posjeduje određene količine kofeina, a ne magično djelovanje. 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara