FDA upozorava na lijek za mršavljenje koji povećava mogućnost raka

FDA upozorava na lijek za mršavljenje koji povećava mogućnost raka
Foto: Unsplash

AMERIČKA agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je priopćenje za javnost u kojem upozorava da bi lijek za mršavljenje pod nazivom Belviq mogao izazvati rak. Rezultati kliničkog ispitivanja pokazuju povećani rizik za dobivanjem raka uzrokovanog ovim lijekom, a preporuka svim osobama koje ga koriste je da se odmah konzultiraju sa svojim liječnicima.

Lijek je u SAD-u odobren još 2012. godine, a u to vrijeme bio je prvi lijek za mršavljenje nakon cijelog desetljeća koji je odobren za američko tržište. Proizvela ga je farmaceutska tvrtka Eisai Inc., a reklamira se kao lijek koji pomaže u problemima s pretilošću tako da potiskuje osjećaj gladi.

Po izlasku na tržište, ovaj lijek bio je iznimno popularan jer, prema analizama, nije uzrokovao kardiovaskularna oboljenja ili oštećenja. Mediji su ga ubrzo proglasili Svetim gralom u borbi s pretilošću, a tek sad polagano na vidjelo počinju dolaziti i stvari koje bi mogle biti problematične.

Ispitivanje u kojem je sudjelovalo oko 12 tisuća ispitanika provodilo se zadnjih pet godina tako da je dio ispitanika uzimao Belviq, a dio placebo. Kod prve grupe uočen je porast dijagnoza raka u odnosu na drugu grupu. FDA još nije završila s evaluacijom svih podataka koji su dobiveni kliničkim ispitivanjem pa će se tako na njihovu konačnu odluku morati još malo pričekati.

Glasnogovornik tvrtke Eisai je po objavi rezultata ispitivanja za CBS televiziju izjavio: "Sigurnost pacijenata naš je prioritet i nastavit ćemo usku suradnju s FDA-om da bismo zajedno istražili rezultate kliničkog ispitivanja."

Dodao je i da u ovom trenutku ni FDA ni Eisai ne mogu potvrditi da uzimanje lijeka povećava šansu za dobivanje raka, ali je preporučio pacijentima da se direktno obrate svojim liječnicima i s njima dogovore daljnji nastavak terapije.

Problemi s debljinom i pretilost sve su veći problem današnjice, a broj oboljelih se utrostručio u proteklih 40 godina. SAD je među zemljama koje prednjače u broju oboljelih, a procjenjuje se da je čak 40 posto odraslih osoba u toj zemlji pretilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara