Je li med veganski proizvod ili ne?

Je li med veganski proizvod ili ne?

Foto: WeHeartIt

ONI koji su tek nedavno startali s avanturom veganstva, vjerojatno su se već susreli s mnogim nepoznanicama. Jasno je da, kad je nešto životinjskog porijekla, kao što su jaja, meso i mlijeko, da to nisu namirnice za vegane, ali danas je ta granica između prirodnog, biljnog, životinjskog i umjetnog toliko tanka i mutna da je lako pogriješiti.

Kao što bismo vjerojatno pogriješili s prirodnim proizvodom poput meda. Je li med stoga čista priroda, čista biljna hrana ili vegani s pravom bježe od njega?

Na to je pitanje pokušala odgovoriti veganka koja je dosta dugo odolijevala tome da jede med jer je s raznih strana čula da ga vegani uglavnom ne jedu. Naravno, postoje i oni koji se striktno drže veganskih pravila, ali jedu i med.

Što je onda, dakle, istina?


Istina je da je, bez obzira na prirodan proces, med produkt pčela, a one pripadaju životinjskom svijetu. Uz to, način na koji se med danas prikuplja nije baš prirodan ni mio pa zato med nije veganski. 

 

#honey for #happiness #delicious #fresh #healthy #food #breakfast

Objavu dijeli Lareyes | Laura Lynn Reyes (@_lareyes_)

Pčele se danas najčešće umjetno inseminiraju kako bi se razmnožile i proizvodile više meda. Komercijalni med proizveden je od velikih kolonija zarobljenih pčela koje žive u lažnim uvjetima, a taj proces je sličan okrutnom tvorničkom uzgoju pilića, svinja i krava. Možda niste to znali, ali mnoge pčele stradavaju u procesu proizvodnje meda, a kada pčelari uklone med iz košnice, zamjenjuju ga zamjenskim šećerom, što je izuzetno loše za zdravlje pčela jer, zapamtite, za razliku od ljudi, pčele očajnički trebaju med da bi preživjele. Kad ne dobiju hranjive tvari od meda koje su im potrebne, one ili pate ili umru.

Uz to, kako bi prikupili sav med iz košnica, pčelari će cijelo područje oko košnica ispuniti dimom, što je paravan pčelama da pomisle kako je riječ o požaru te se moraju pod hitno maknuti na sigurno. To je prilično okrutan način pa bismo lako mogli reći da čak i pčele redovno pate od stresa čak i kad nema meda. Odnosno, tad možda i najviše pate jer kad tijekom zime pčele ne proizvode med (to im je razdoblje rezervirano za mirno uživanje u proizvedenom medu), tad mnogi pčelari zapravo ubijaju sve svoje pčele jer im je to puno jeftinije nego da se brinu o njima cijele zime. 

 

ПЧЕЛА — чрезвычайно многогранный символ. #Пчела олицетворяет трудолюбие, усердие, организаторские и творческие способности, чистоплотность, общительность, скромность, одухотворенность, храбрость, мудрость, умеренность, сдержанность, самоотверженность и красноречие. Поскольку в прежние времена ученые трудились при восковых свечах, то пчелу связывают и с просвещением. Так же пчела символизировала королевскую власть или любую монархическую систему на Древнем Среднем Востоке, в Древней Греции и Древнем Египте, где, согласно традиции, она родилась из слез бога РА. Не зря #мёд считается божественным продуктом. ‼Сделать заказ можно по ☎ what's up 8️⃣-9️⃣6️⃣1️⃣-6️⃣1️⃣4️⃣-0️⃣0️⃣-4️⃣6️⃣ или написав в Директ📩📲!!! #Москва #Воронеж #врн #мск #натуральный #сладкаяжизнь #зож #экопродукт #спортивноепитание #диета #vrn #vrnlife #Moscow #msk #honey #здоровоепитание #сладкоежка #покупки #бренд #подарок #липецк #тамбов

Objavu dijeli Натуральный Мёд. Вареников (@natural_honey_voronezh)

Vjerujemo da smo malo rasvijetlili priču o veganskom medu koji zapravo ne postoji, a svi oni koji se deklariraju kao vegani, koji žive veganskom filozofijom, a jedu med, reći će da je to bila jedna od težih odluka, ali su ipak ostali svjesni blagodati meda za zdravlje. I zato od njega nisu odustali, za razliku od onih koji se striktno drže veganskih pravila pa se, umjesto meda, slade drugim prirodnim zaslađivačima, poput javorova sirupa, sirupa agave, sirupa smeđe riže, kokosovog šećera i drugih manje poznatih prirodnih varijanti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara