Jeste li sportaši ili trendseteri? Vjerujete li da gluten utječe na vašu formu?
U POSLJEDNJE vrijeme na veliko se proširio trend konzumacije proizvoda koji ne sadrže gluten. Taj je trend zahvatio i sportaše. Bavljenje sportom podrazumijeva brigu o zdravlju te se velik broj sportaša okrenuo konzumaciji proizvoda koji ne sadrže gluten, a sve iz razloga loše informiranosti.
Proizvodi bez glutena najčešće sadrže veći udio masnoća, šećera i drugih sastojaka koji zaista mogu naštetiti vašoj formi, ali i zdravlju! Sve više ljudi se želi zaštititi od štetnih posljedica konzumacije glutena koje se pojavljuju isključivo kod osoba koje imaju poremećaj nepodnošljivosti glutena.
Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovni poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena. Ukoliko je bolest prisutna, a nastavi se konzumacija glutena, dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva, kao i do brojnih poremećaja koji proizilaze iz poremećaja probavljanja i apsorpcije hrane.
Neki od učestalijih simptoma jesu: nadutost u trbuhu, gubitak teka, dugotrajni proljev.
Dakle, GLUTEN je...
Gluten (lat. ljepilo) je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu, a možda i u zobi. Osim spomenutih žitarica, većina proizvoda sadrži gluten. Razlog tomu proizlazi iz činjenice kako gluten, kada se pomiješa s vodom, postane elastičan i rastezljiv te pogodan za, na primjer, izradu tijesta za kruh ili pizzu. Obzirom kako je gluten multifunkcionalan kao vezivo nalazimo ga i u brojnim drugim proizvodima čija proizvodnja nije povezana s tijestom. Valja napomenuti kako gluten koristi i farmaceutska industrija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati