Jeste li sportaši ili trendseteri? Vjerujete li da gluten utječe na vašu formu?

Jeste li sportaši ili trendseteri? Vjerujete li da gluten utječe na vašu formu?
Foto: 123rf

U POSLJEDNJE vrijeme na veliko se proširio trend konzumacije proizvoda koji ne sadrže gluten. Taj je trend zahvatio i sportaše. Bavljenje sportom podrazumijeva brigu o zdravlju te se velik broj sportaša okrenuo konzumaciji proizvoda koji ne sadrže gluten, a sve iz razloga loše informiranosti.

Proizvodi bez glutena najčešće sadrže veći udio masnoća, šećera i drugih sastojaka koji zaista mogu naštetiti vašoj formi, ali i zdravlju! Sve više ljudi se želi zaštititi od štetnih posljedica konzumacije glutena koje se pojavljuju isključivo kod osoba koje imaju poremećaj nepodnošljivosti glutena.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovni poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena. Ukoliko je bolest prisutna, a nastavi se konzumacija glutena, dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva, kao i do brojnih poremećaja koji proizilaze iz poremećaja probavljanja i apsorpcije hrane.

Neki od učestalijih simptoma jesu: nadutost u trbuhu, gubitak teka, dugotrajni proljev.

Dakle, GLUTEN je...

Gluten (lat. ljepilo) je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu, a možda i u zobi. Osim spomenutih žitarica, većina proizvoda sadrži gluten. Razlog tomu proizlazi iz činjenice kako gluten, kada se pomiješa s vodom, postane elastičan i rastezljiv te pogodan za, na primjer, izradu tijesta za kruh ili pizzu. Obzirom kako je gluten multifunkcionalan kao vezivo nalazimo ga i u brojnim drugim proizvodima čija proizvodnja nije povezana s tijestom. Valja napomenuti kako gluten koristi i farmaceutska industrija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara