Kako odabrati najzdraviji maslac, prema savjetima nutricionista
POLICE trgovina prepune su desetaka vrsta maslaca, zbog čega se odabir onog "najzdravijeg" može činiti kao puko nagađanje. Slani, neslani, biljni ili light - kako znati koji je pravi izbor? Nutricionisti se slažu oko jednog ključnog detalja na deklaraciji: količine zasićenih masti po porciji, piše EatingWell.
Maslac nastaje miješanjem vrhnja dok se mliječna mast ne koncentrira, zbog čega je prirodno bogat zasićenim mastima. Iako to ne znači da ga se trebate u potpunosti odreći, važno je znati da je veći unos zasićenih masti povezan s povišenim rizikom od srčanih bolesti. Razumijevanje deklaracije može vam pomoći da odaberete opciju koja se najbolje uklapa u vaše prehrambene potrebe.
Na što paziti pri odabiru maslaca
Tri stručnjaka slažu se da je provjera zasićenih masti po obroku prvi i najvažniji korak. Standardna žlica maslaca sadrži oko 7 grama zasićenih masti, što je više od polovice preporučenog dnevnog unosa od 13 grama za osobu koja konzumira 2000 kalorija. Poznavanje te brojke može vam "pokazati koliko konzumirate sa svakim komadićem maslaca", kaže nutricionistica Juliana Crimi. Smanjenje unosa zasićenih masti dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara.
Nakon provjere masti, bacite pogled na popis sastojaka. Najzdraviji maslaci "napravljeni su samo od vrhnja, ili vrhnja i soli", objašnjava Crimi. Prema definiciji, maslac je proizvod s najmanje 80 posto mliječne masti, no mnogi namazi i biljne mješavine ne zadovoljavaju taj kriterij jer često sadrže dodana ulja, stabilizatore ili arome. Ti proizvodi nisu nužno loši, ali ako tražite pravi maslac, birajte onaj s najkraćim popisom sastojaka.
Ako maslac koristite često, razmislite o neslanoj varijanti. Slani maslac sadrži otprilike 100 miligrama natrija po žlici, što je oko 4 posto preporučene dnevne granice. Odabirom neslanog maslaca imate bolju kontrolu nad ukupnim unosom soli, što je važno jer je povišen unos natrija povezan s visokim krvnim tlakom.
Maslac od krava hranjenih travom ima nešto drugačiji profil masti - sadrži veće količine omega-3 masnih kiselina i konjugirane linolne kiseline (CLA). Iako su omega-3 masne kiseline korisne za zdravlje srca, važno je znati da ova vrsta maslaca i dalje sadrži sličnu količinu zasićenih masti kao i obični maslac, napominje nutricionistica Serena Pratt.
Budite oprezni s marketinškim tvrdnjama. Oznake poput "lagano" ili "pjenasto" često znače da proizvod sadrži više zraka ili vode, što smanjuje udio masti po žlici, ali ga ne čini automatski zdravijim. Biljni maslac napravljen od kokosovog ili palminog ulja može sadržavati jednako zasićenih masti kao i mliječni, dok je oznaka "keto" uglavnom suvišna jer "opisuje sav maslac" - bogat mastima i siromašan ugljikohidratima, objašnjava Pratt.
Kako pametno koristiti maslac
Stručnjaci se slažu da maslac treba koristiti tamo gdje njegov okus najviše dolazi do izražaja. Umjesto da na njemu svakodnevno kuhate, dodajte komadić na kraju, primjerice na pirjano povrće ili ga namažite na topli kruh. Za redovitu pripremu jela, bolji izbor su maslinovo ili avokadovo ulje, koja su bogata nezasićenim mastima zdravima za srce.
Mala količina maslaca može pomoći tijelu da bolje apsorbira vitamine topive u mastima (A, D, E i K) koji se nalaze u povrću. Dodatak maslaca kuhanoj mrkvi ili pirjanom kelju ne samo da poboljšava okus, već i potiče apsorpciju hranjivih tvari. Istu korist nude i druga ulja, poput maslinovog ili avokadovog.
Mnogi ljudi podcjenjuju količinu maslaca koju koriste. Pokušajte ga tjedan dana mjeriti žličicom kako biste stekli bolji osjećaj o svojim navikama i lakše prilagodili unos svojim zdravstvenim ciljevima.
U kolačima i pecivima maslac ima važnu strukturnu ulogu, pa ga je teže zamijeniti. Ipak, u nekim receptima za muffine ili biskvite, dio maslaca možete zamijeniti nezaslađenim pireom od jabuke ili grčkim jogurtom, koji će dodati vlažnost i hranjive tvari, iako mogu promijeniti teksturu.
Zaključak stručnjaka
Sva tri nutricionista složila su se da se maslac može uklopiti u uravnoteženu prehranu. Ključ je u svjesnom odabiru i umjerenosti. Provjera zasićenih masti na deklaraciji najbrži je način da procijenite uklapa li se određeni proizvod u vaše zdravstvene ciljeve. Nakon toga, male promjene u načinu korištenja - poput dodavanja radi okusa, kombiniranja s povrćem i rotiranja s drugim uljima - mogu vam pomoći da uživate u maslacu bez negativnih posljedica za zdravlje srca.