Koje su bolje i zdravije: zelene ili crne masline?

Koje su bolje i zdravije: zelene ili crne masline?

Foto: 123rf

JESTE li se ikada pitali postoji li neka veća razlika i koje su masline zapravo bolje?

Zelene, crne ili one crvenkaste?

Nesumnjivo je da su masline jako zdrave kao i ulje koje dobivamo od njih, no razlika ipak postoji, iako nije toliko velika.

Maslina mijenja boju dok dozrijeva, a kakvu ćemo jesti ovisi samo o tome kada je ubrana.

Zelena maslina zapravo je manje zrela maslina, crna je zrela, odnosno prezrela, dok su crvenkaste masline ubrane točno u trenutku zrenja. Ako tada nije ubrana, maslina mijenja boju prema zagasitim ljubičastim tonovima, da bi na koncu postala crna maslina. A u tom razdoblju lagano se mijenja.

Zelena maslina je sočnija i malo slađa, s mesom koje se čini svježijim od crnih.

Crne masline su zrelije, odnosno mekše, a okus im je gorkast i intenzivniji od zelenih.

Međutim, kad se od njih radi ulje, crne masline daju ljepšu zlatnu boju i okus s manje gorčine.

No iako im je najveća razlika u okusu, zelene su ipak malo bolje jer dozrijevanjem crna maslina gubi manji dio antioksidansa. Odnosno, ako se ubere ranije, a zelene se masline obično beru u rujnu kada još nisu skroz zrele, tada imaju više polifenola, dok crne, zrele masline imaju više ulja.

I to je zapravo jedina razlika koju bismo trebali spomenuti kad je u pitanju bolja, odnosno zdravija maslina.

No obje vrste obiluju brojnim antioksidansima i zdravim, hranjivim tvarima. Među njima moramo posebno istaknuti zdrave masti.

Iako relativno visok, udio masti u maslinama najviše otpada na mononezasićenu oleinsku masnu kiselinu koja smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti i pridonosi smanjenju visokog krvnog tlaka.

Oko 100 grama maslina ima 6,3 posto ugljikohidrata, 0,8 posto proteina i 10,7 posto masti. Sadrže i značajnije količine vlakana te važnih minerala poput kalcija, željeza, cinka, bakra i selena.

Sadrže i veliku dozu vitamina E te važne fitokemikalije poput beta karotena, luteina i zeaksantina.

Istaknimo i to da masline nemaju puno kalorija, a najveći problem kod njihove konzumacije ne predstavlja količina masti jer su to zdrave masti, već sol ako ih kupujete konzervirane. U tom ih je slučaju potrebno dobro isprati prije jela.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara