Koliko je loše ponovno koristiti istu maramicu za nos?

Koliko je loše ponovno koristiti istu maramicu za nos?
Foto: 123RF

BORBA protiv prehlade može biti iscrpljujuća: simptomi poput upale grla, kašlja, začepljenog nosa i kihanja mogu vam oduzeti svu energiju. Ponekad se i traženje nove, čiste maramice za nos može činiti kao poprilično težak zadatak pa radije posegnete za već korištenom.

No može li ponovno korištenje iste maramice dodatno naštetiti vašem zdravlju?

Srećom, nema potrebe za brigom. 

"Neki virusi na različitim površinama mogu preživjeti duže od sedam dana, a korištenje starih maramica nosi isti rizik kao i dodirivanje tih površina", kaže obiteljska liječnica Mia Finkelston za The Healthy.

Iako zvuči pomalo zastrašujuće, sposobnost tih virusa da uzrokuju novu infekciju brzo se smanjuje, a klice često ne prežive duže od 24 sata. Drugim riječima, zaraznost virusa koji su opstali na iskorištenim maramicama s vremenom opada pa se i smanjuju šanse da budu dovoljno jaki i izazovu infekciju.

Osim toga, zahvaljujući našem imunološkom sustavu, najčešće se ne možemo zaraziti istim virusom drugi put tijekom jedne sezone jer je organizam stvorio antitijela kad se prvi put borio protiv infekcije, objasnila je Finkelston. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara