Koliko kalorija možemo izgubiti ako tijekom dana samo malo više stojimo?

Koliko kalorija možemo izgubiti ako tijekom dana samo malo više stojimo?

Foto: 123rf

MOŽEMO li stajanjem sagorjeti malo više kalorija?

Naravno da možemo, složni su stručnjaci, jer kad stojimo naši mišići moraju podržavati tijelo za što trebaju malo više energije nego kad sjedimo. A kad trošimo više energije, trošimo više kalorija.

Nije to doduše neka značajna količina, ali kad su stručnjaci već izračunali koliko bi prosječan čovjek mogao potrošiti kad bi samo malo više stajao tijekom dana, tada nas odgovor i zanima.

U velikoj analizi stručnjaci su uzeli u obzir podatke iz čak 46 sličnih istraživanja te su na temelju podataka od ukupno 1.184 ljudi izračunali da bi žene prosječne težine po jednoj dodatnoj minuti stajanja mogle sagorjeti 0,1 kaloriju. To se ne čini baš puno, ali ako to pretvorimo u stajanje u odnosu na sjedenje od šest sati dnevno, to bi pomoglo osobi od 65 kilograma da sagori dodatne 54 kalorije dnevno. Preračunali su to i u masti na godišnjoj razini te došli do podatka od čak 2,5 kilograma izgubljenih masti u godinu dana.

Izračunali su i da prosječan muškarac tijekom jedne minute stajanja, u odnosu na sjedenje, sagorijeva 0,19 kalorija u minuti.

Nešto slično izračunali su i drugi znanstvenici kad su zaključili da će osoba prosječne težine tijekom sat vremena stajanja potrošiti oko 9 kalorija, a učinak će biti tim veći ako to ipak ne bude puko stajanje, već stajanje s dosta promjena poze i kretanja na mjestu.

U konačnici, čak i ako vas sve ovo nije nagnalo da stajanjem skidate kilograme, neka vas onda barem potakne da više stojite, a manje sjedite, zbog svog zdravlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara