Liječnica otkrila koliko nam kalorija treba kroz dan, a odgovor nije ono što očekujete

Liječnica otkrila koliko nam kalorija treba kroz dan, a odgovor nije ono što očekujete

Foto: 123rf 

KOLIKO nam doista treba kalorija u danu? 1200, manje, više ili ne postoji jedinstven odgovor? Što mislite? 

Naime, vjerojatno ste kao i mnogi drugi već upoznati sa slavnom fit formulom koja kaže da će vas prehrana na bazi 1200 kalorija u danu učiniti vitkima, no to se obično spominje uz dijete pa što je onda s redovnom prehranom? Onda ona očito mora sadržavati malo više kalorija od tih famoznih 1200, zar ne?

"Zapravo, kad biste deset ljudi pitali što oni misle koliko nam je kalorija potrebno kroz dan, vjerojatno bi vam dali deset različitih odgovora, a svatko bi smatrao da je u pravu. To je zato što to pitanje uopće nije jednostavno, a pravi odgovor ovisi o puno faktora", tvrdi australska liječnica dr. Preeya Alexander, poznata i kako The Wholesome Doctor. 

"Ako ćemo gledati s medicinskog stajališta, energija tijela se mjeri u kilodžulima (kJ), a 8700 kJ dnevno je osnovica. To je ekvivalent oko 2000 kalorija dnevno, što je vjerojatno malo više nego što biste očekivali. Međutim, pogreška koju mnogi čine je ono kad o kalorijama razmišljamo samo u smislu gubitka ili skidanja kilograma", pojasnila je i dodala da je hrana koju jedemo puno više od običnih kalorija - trebamo hranjive tvari iz hrane jer je ona pravo gorivo za svaku funkciju našeg organizma - od toga da nam treba energija da bismo probavili hranu, da možemo vježbati, do toga da nam treba i za proizvodnju hormona, za pravilno funkcioniranje mozga i drugih organa, prevenciju bolesti i bezbroj drugih tjelesnih procesa. 

Osim toga, nije isto govorimo li o muškarcima ili ženama, djeci ili odraslima, osobama koje se bave intenzivnim aktivnostima ili ne.  

Prema dr. Alexander, postoji mnogo čimbenika koji mogu povećati ili smanjivati ​​taj osnovni broj kalorija. 

 
"Na primjer, djeca i tinejdžeri doslovno zahtijevaju dodatnu energiju za rast i razvoj. Muškarci obično trebaju više kalorija nego žene, jer imaju više mišićne mase koja pak treba više energije za funkcioniranje, a slično je i ako pričamo o osobama koje su jako puno fizički aktivne pa je logično da one i troše i trebaju više kalorija od drugih. Trudnice i dojilje također trebaju dodatne kalorije kako bi omogućile bolji razvoj bebe, odnosno veću proizvodnju mlijeka", objasnila je, a svima koji i dalje žele dobiti najbolji odgovor za sebe, preporučuje da se osvrnu na nekoliko ključnih faktora. 

Pitajte se stoga:  

1. Osjećate li da imate dovoljno energije da biste ispunili baš sve dnevne obaveze?  

2. Jesu li vaš krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol na dobroj razini?  

3. Je li vaša kilaža barem približno zdrava?  

Ako vam se čini da trenutno ne možete odgovoriti na ova pitanja, pokušajte nekoliko dana promatrati sebe da vidite unosite li u svoj organizam doista dovoljno dobrog goriva, jer ako shvatite da vam na kraju dana nedostaje energije, tad je jasno da ne jedete dovoljno. Ili da i dalje jedete previše praznih kalorija iz nezdrave hrane.  

U tom slučaju uopće neće biti važan broj kalorija, koliko bi trebala biti važna promjena ka zdravijoj prehrani, jer kad jednom steknete naviku da jedete zdravo i raznovrsno, tad ćete si slobodno moći priuštiti i malo vina ili slatkog a da ništa ne morate brojati ili oduzimati. A kad jednom startate sa zdravijim namirnicama i počnete lagano vježbati, tada ćete početi i zdravo mršavjeti. 

A ako vam ne treba dijeta i osjećate se zdravima i punima energije, zašto biste se onda uopće morali zamarati brojkama? 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara