Liječnica otkrila 10 zdravstvenih prednosti pijenja kave
IAKO nas stalno upozoravaju na opasnosti pretjeranog unosa kofeina, ljubitelji kave ovih dana imaju dobar razlog za veselje – zahvaljujući savjetima liječnice britanskog javnog zdravstva (NHS). Renee Hoenderkamp na TikToku je podijelila deset glavnih razloga zbog kojih bismo, kaže ona, trebali bez grižnje savjesti uživati u našem omiljenom toplom napitku.
"Toliko često čujemo da je kava loša i da bismo trebali smanjiti njezinu konzumaciju ili je potpuno izbaciti", započela je Hoenderkamp u videu. "Naravno, sve može biti štetno u pretjeranim količinama, ali ja se držim pravila umjerenosti – a u umjerenim količinama kofein može biti iznimno koristan." Ova liječnica opće prakse i medicinska spisateljica odlučila je razbiti neke od najraširenijih mitova o kavi. "Osim ako ne pijete cijele galone, kava donosi niz zdravstvenih prednosti koje čak mogu produžiti život", poručila je.
Dodala je kako i sama obožava kavu te popije oko pet šalica dnevno – ponekad i koju više. Prema njezinim riječima, umjereni konzumenti kave žive dulje i imaju manji rizik od prerane smrti. Brojna istraživanja ukazuju i na to da kofein može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti te opći rizik od smrtnosti. Usto, zrna kave bogata su polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima koji se oslobađaju prilikom prženja i mljevenja.
Zaštita od karcinoma i oštećenja DNA
Hoenderkamp je objasnila da tamno pržena kava usporava razgradnju DNA – prirodni proces koji, ako tijelo ne uspije popraviti nastala oštećenja, može dovesti do pojave tumora. "Manje oštećenja znači manje bolesti", naglasila je. Dodala je i da kava, neovisno o tome sadrži li kofein, može smanjiti rizik od raka debelog crijeva i do 23 posto.
Prevencija dijabetesa i neuroloških bolesti
Prema njezinim riječima, kofein pomaže tijelu da učinkovitije regulira šećer u krvi. "Čini se da su ljudi koji piju kavu manje skloni razvoju dijabetesa", istaknula je. Dodala je da kofein iz samo dvije šalice dnevno može pružiti određenu zaštitu od Alzheimerove bolesti. Još je važnija činjenica, kaže, da jedna šalica dnevno smanjuje rizik od moždanog udara – stanja kojeg se posebno pribojava jer je u praksi vidjela koliko može biti razorno.
Kava pokazuje i neuroprotektivna svojstva – ne samo kod Alzheimerove, već i kod Parkinsonove bolesti. "Kofein je povezan s manjom vjerojatnošću razvoja Parkinsonove bolesti, a kod oboljelih s boljom kontrolom pokreta", dodala je.
Zdravlje jetre i crijeva
Liječnica ističe i da kava, bilo obična ili bezkofeinska, pozitivno djeluje na jetru. "Istraživanja pokazuju da konzumenti kave češće imaju uredne vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koji kavu ne piju", rekla je. Također je spomenula njezinu ulogu u zdravlju crijevnog mikrobioma: "Ljudi koji piju kavu obično imaju raznolikiji mikrobiom – a zdrava crijeva znače zdrav organizam."
Kao zadnji benefit navela je nedavno istraživanje koje je otkrilo da dva spoja iz kave – kahveol i kafestol – u laboratorijskim uvjetima usporavaju rast stanica raka prostate i bubrega.
Za kraj je upozorila: "Imajte na umu da su neki ljudi osjetljiviji na stimulativne učinke kofeina, a neki ga sporije metaboliziraju. Slušajte svoje tijelo i nemojte pretjerivati."