Mnogi ne znaju da je dio kukuruza koji uvijek bacaju iznimno zdrav
KUHANOM, pečenom ili pak u obliku kokica, većina ljudi ne može odoljeti kukuruzu, ali samo su rijetki svjesni njegove nutritivne vrijednosti. On obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola, folnom kiselinom, vitaminom B1 te ugljikohidratima. Zahvaljujući svemu tome kukuruz čuva krvožilni sustav, održava kognitivne funkcije te daje energiju.
Također, ima snažna diuretička svojstva, potiče rad bubrega i jetre te umanjuje razdražljivost.
U jednom klipu kukuruza nalazi se otprilike 80 do 100 kalorija te je siromašan mastima, a osim u prehrani on se koristi i u brojnim industrijama, poput prehrambene, farmaceutske, kozmetičke, tekstilne i kemijske.
Ipak, nisu samo njegova zrna iskoristiva. Mnogi ljudi ne znaju da i kukuruzna svila, dio koji većina baca, ima blagonaklon utjecaj na zdravlje. Naime, nakon što se svila osuši na zraku, može se čuvati do godine dana, a najčešće se konzumira kao čaj.
Narodna medicina kaže da čaj od kukuruzne svile pomaže kod upale mjehura, kao i u borbi s bubrežnim kamencima, ali i protiv mnogih drugih bolesti. Pozitivan utjecaj na zdravlje potvrdila je i farmaceutska industrija jer ovaj čaj se vrlo lako može pronaći i u ljekarnama.
Osim toga, malo je poznato da je kukuruzna svila sastojak vodice za usta jer pomaže u zaštiti desni.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati