Na ove orašaste plodove obično zaboravljamo, a mogu spriječiti rak i srčane bolesti
MNOGA istraživanja pokazala su da redovita konzumacija orašastih plodova ima mnogo dobrobiti za naše zdravlje. No jedna namirnica još se uvijek nepravedno zanemaruje, a riječ je o pinjolima. Pinjoli su zapravo jestive sjemenke koje potječu od različitih vrsta češera. Ako se konzumiraju umjereno, mogu imati mnogo dobrobiti po zdravlje, donosi WebMD.
Kako objašnjavaju dijetetičari, ovi orašasti plodovi bogati su hranjivim tvarima koje su bitne za naše zdravlje, uključujući vitamine, minerale i masnoće. Iako su bogati mastima, u sebi sadrže minimalnu količinu zasićenih masti, a upravo je ravnoteža zdravih masnoća, proteina i vlakana u porciji pinjola važna u održavanju stabilne razine šećera u krvi, smanjenju rizika od dijabetesa i očuvanju zdravlja srca.
Kada govorimo o dobrobitima ovih ukusnih grickalica, istraživanja su pokazala da pinjoli mogu povećati našu razinu energije zbog proteina, željeza i magnezija koje sadrže. Antioksidacijska moć vitamina E također može pomoći da nam koža ostane zdrava i mladolikog izgleda.
Osim toga, redovito jedenje pinjola ili drugih sjemenki i orašastih plodova može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa i bolesti srca. Ova dobrobit može biti posljedica vrste masti koja se obično nalazi u sjemenkama i orašastim plodovima. Naime, pinjoli nam mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti kao što su:
- smanjenje rizika od raka želuca
- smanjenje rizika od dijabetesa
- očuvanje zdravlja srca i krvožilnog sustava
- ublažavanje simptoma uzrokovanih upalnim poremećajima poput reumatoidnog artritisa
- održavanje zdrave tjelesne težine
- produljenje sitosti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati