Ne zaboravite se svakodnevno istegnuti: Evo kako to koristi vašem tijelu

Ne zaboravite se svakodnevno istegnuti: Evo kako to koristi vašem tijelu
Foto: 123RF

VEĆ u osnovnoj školi djecu se uči važnosti istezanja. Tako poboljšavate cirkulaciju i prevenirate ozljede, ali postoje i druge prednosti koje možete iskusiti za vlastito tijelo i zdravlje. Bilo da idete u teretanu ili cijeli dan sjedite, uzmite pauzu i istegnite se jer je to navika koja će se isplatiti.

1. Razbudit ćete se

Ako se u poslijepodnevnim satima uspavate, istezanje će vam pomoći bolje nego šalica kave. Samo nekoliko minuta vježbi istezanja ubrzat će krv u vašim žilama, pa i u mozgu.

“Razbudit ćete se i osjećati manje tromima”, kaže trenerica Jennifer Warthan.

2. Manja je vjerojatnost da ćete se spoticati i padati

Jedno istraživanje provedeno među 42 studenta pokazalo je da istezanje utječe na ravnotežu. Studenti koji su se istezali 30 minuta prije ispitivanja, imali su bolju ravnotežu od onih koji su sjedili.

3. Lakše ćete se kretati i manje će vas boljeti

Redovito istezanje, ako se ispravno izvodi, može opustiti krute mišiće. 

“Usredotočite se na vježbe mobilnosti. Poradite na ramenima, zglobovima ruku i koljenima”, savjet je liječnika Michaela Rossa.

4. Olakšat ćete si tjelovježbu

Istezanje mora biti osnova prije i poslije treninga. Ljudi često izbjegavaju vježbe pokretljivosti, ali one su jako važne. Lakše ćete izvoditi vježbe i bit ćete efikasniji.

“Moći ćete dublje čučnuti. Vaša koljena i kukovi će se bolje savijati. Imat ćete veću korist od cijelog treninga”, napominje Warthan.

Dinamičko istezanje prije treninga preporučuje se jer podiže temperaturu tijela i povećava pokretljivost, a nakon treninga je važno statično istezanje koje hladi mišiće.

5. Manja je vjerojatnost da ćete se ozlijediti

S obzirom na to da će se tijelo istezanjem prije treninga zagrijati, pa tako i mišići, manja je vjerojatnost da ćete se ozlijediti.

“Tako pripremate tijelo za vježbanje, ali i mozak. Istezanje ne može potpuno ukloniti vjerojatnost za ozljede, ali može pomoći vašem načinu razmišljanja”, kaže trener Charles Drass.

6. Smanjit ćete šećer u krvi

Tjelovježba održava razinu glukoze u krvi stabilnom, a 2011. je jedno istraživanje provedeno među dijabetičarima pokazalo da su osobe koje su se istezale 40 minuta nakon ispijanja zašećerenog pića imale nižu razinu šećera u krvi od onih koje to nisu radile.

7. Bit ćete manje pod stresom

Istezanje pomaže i tjelesno i psihički. 

“Nikad se nemojte forsirati. Istezanje vas treba opustiti. Ako vas nešto boli, ne izvodite vježbe pravilno”, zaključuje Drass.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara