Osam važnih savjeta nutricionista kojima nećete griješiti nakon treninga

Osam važnih savjeta nutricionista kojima nećete griješiti nakon treninga
Foto: 123RF

KAO što je važno što jedete prije tjelovježbe, trebate promisliti što ćete unijeti u organizam nakon treninga. Ako ne vidite rezultate ili drugi dan osjećate bol u mišićima, moguće je da ste napravili grešku nakon vježbe, a koje niste ni svjesni.

Nutricionist Alex Beaumont i stručnjak za prehranu David Wiener dali su nekoliko savjeta koje biste trebali slijediti.

1. Zanemarite proteine

“Mit je da 30 minuta nakon vježbanja morate unijeti proteine u organizam. Ako možete, to je sjajno, ali nije nužno. Ne morate trčati po proteinski shake, dovoljno je paziti što jedete u naredna 24 sata. Vaše tijelo će imati koristiti prednosti svih kvalitetnih bjelančevina koje unosite”, rekao je Alex Beaumont.

2. Ugljikohidrati nisu neprijatelj

“Ljudi misle da moraju izbjegavati ugljikohidrate i masti. Nakon teške tjelovježbe dobro je unijeti ugljikohidrate, ali treba pripaziti iz kojeg izvora. Ne trebate izbjegavati hranu, nego je konzumirati u pravom trenutku i pravim količinama”, dodaje Beaumont.

3. Izbjegavajte kofein

“Brojna istraživanja su pokazala da kava može povećati motivaciju, ali trebate biti oprezni ako je pijete nakon treninga. Kofein može povećati razinu hormona stresa kortizola što može odgoditi oporavak pa ćete se duže osjećati umorno. Kavu popijte prije treninga”, upozorava David Wiener.

4. Budite oprezni sa smoothiejem

“Smoothie može dati zdravu dozu hranjivih tvari nakon treninga, ali trebate znati što se u njemu nalazi. Uravnoteženi smoothie sadrži kombinaciju jogurta i voća. Prirodni šećer iz voća će pomoći vratiti izgubljene količine glikogena i nadoknaditi izgubljene ugljikohidrate, dok jogurt sadrži proteine i masti koji pomažu smanjiti upalu mišića. Jedna od najboljih voćki za poslije treninga je banana koja sadrži puno kalija koji sprječava grčeve u mišićima i ukočenost”, smatra Wiener.

5. Investirajte u proteinski prah

“Proteinski prah može se dodati u smoothie, kašu ili zdrave palačinke. Međutim, nemojte odabirati jeftine varijante koje su često pune loših sastojaka i loše su kvalitete, ograničene su im prednosti i bacate novac. Ne možete pogriješiti sa sirutkom u prahu koja se brzo probavlja i bogata je aminokiselinama”, kaže Beaumont.

6. Zaboravite sportske napitke

“Držite se obične vode, ako trenirate manje od sat vremena. Ako ste imali iscrpljujuć trening, znojili se ili bili aktivni duže od sat vremena, razmislite o sportskom napitku s dodatkom elektrolita. Međutim, neki su puni šećera i zaslađivača pa uvijek pročitajte deklaraciju”, upozorava Beaumont.

7. Pokušajte konzumirati proteinsku pločicu

“Ako znate da nakon treninga nećete jesti neko vrijeme, razmislite o proteinskoj pločici. Uvijek ciljajte na onu koji ima najmanje 20 grama proteina, manje od 30 grama ugljikohidrata i što je moguće više vlakana. Takva kombinacija pomoći će mišićima da se oporave i osjećate sito do sljedećeg obroka. Pazite i na broj kalorija ako želite smršaviti”, naputak je Beaumonta.

8. Hranite tijelo pametno

“Protein je prepoznat kao esencijalan nutrijent nakon tjelovježbe, ali i ugljikohidrati su važni za oporavak. Žene često misle da se nakon treninga moraju slabije hraniti pa odabiru manje salate ili, s druge strane, jedu što god požele jer smatraju da su puno kalorija i masti sagorjele vježbanjem. Nutricionizam je jedna od najvažnijih stvari za sve koji žele smršaviti ili izgraditi mišiće, kako prije, tako i poslije treninga”, zaključio je Beaumont.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara