Ova dnevna aktivnost je učinkovitija u borbi protiv depresije od tjelovježbe

Ova dnevna aktivnost je učinkovitija u borbi protiv depresije od tjelovježbe
Foto: 123RF

ZNATE li što je zajedničko odlasku u teretanu, toploj kupki i šalici čaja? Svaka od navedenih aktivnosti pomoći će vam da se osjećate bolje, a postoji i razlog zašto.

Znanstvenici kažu da sve tri stvari utječu na temperaturu corea, ali su zaključili da je u tome učinkovitija topla kupka. 

Istraživanje objavljeno u časopisu New Scientist došlo je do zaključka da redovite poslijepodnevne kupke mogu značajno popraviti raspoloženje i odličan su saveznik u borbi protiv depresije.

Grupu od 45 osoba s depresijom podvrgnuli su testiranju. Nakon polusatnog kupanja u vodi zagrijanoj na 40 Celzijevih stupnjeva, sudionici su se ogrnuli toplim ručnicima i tako odmarali još 20 minuta ili dva puta tjedno polazili aerobni trening u trajanju od 40 do 45 minuta.

Nakon osam tjedana, oni koji su se kupali su popravili raspoloženje za šest bodova na ljestvici kojom se mjeri depresija, dok su oni koji su vježbali zabilježili rast od tri boda.

Teorija znanstvenika je da povećanje temperature tijela kasno poslijepodne utječe na noćni cirkadijalni ritam koji ima učinak na svaki organ, uključujući i mozak. Prijašnja istraživanja pokazala su da je depresija biokemijski poremećaj koji je povezan s varijacijama u temperaturi tijela.

Važno je napomenuti da su sudionici podvrgnuti istraživanju pod liječničkim nadzorom i vođeni njihovim savjetima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara