Ovih sedam namirnica nutricionisti nikada ne bi stavili u svoja usta

Ovih sedam namirnica nutricionisti nikada ne bi stavili u svoja usta
Foto: 123RF

NEKE namirnice su na glasu kao nezdrave. No postoje i one za koje vjerujete da su dobre i zdrave, a nutricionisti ih ne preporučuju. Odlučio je to istražiti i u magazinu Shape objaviti dr. Mike Roussell.

Rižini kolačići

"Loši su zato što imaju iznimno visok glikemijski indeks (čak 91, a maksimum je 100, i to za čistu glukozu). To znači da će nam se razina šećera u krvi brzo podignuti te vrlo brzo i spustiti, zbog čega ćemo opet biti željni nešto gricnuti da nas podigne - i figurativno i doslovce. Kukuruzni krekeri nisu ništa bolji", kaže dr. Roussell.

Bezmasni preljevi za salate

"Salatni preljevi bez masnoća savršen su primjer 'dobre', a loše hrane. Preljev za salatu je savršena kombinacija octa (koji pomaže u kontroli šećera u krvi) i biljnih ulja (puno esencijalnih masnih kiselina, a ponekad i antioksidanata). Međutim, bezmasni preljevi za salate puni su šećera i kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, emulgatora te drugih dodataka koji se koriste da bi se neprirodno činilo prirodnim. Prelako je napraviti vlastiti preljev za salatu da biste ikada dopustili ovom znanstvenom eksperimentu da prođe kroz vaše usta", poručuje dr. Roussell.

Seitan

"Seitan, porijeklom iz Azije, uobičajena je zamjena za vegetarijanska jela. Za razliku od mnogih zamjena za meso, seitan nije dobiven od soje, nego je izrađen isključivo od pšeničnog glutena. Pšenični gluten je visoko alergeni protein koji se prirodno nalazi u malim količinama u proizvodima na bazi pšenice. Iako ne postoje istraživanja koja povezuju unos seitana s povećanom učestalošću alergija na gluten ili intolerancije, treba biti oprezan s njegovom konzumacijom", kaže liječnik. 

Riba bogata živom

"Omjer rizika i koristi od konzumiranja ribe (prednosti omega-3 masti u odnosu na rizik od žive) obično pada u korist omega-3 masti i njihovih nevjerojatnih zdravstvenih učinaka. Morski pas je jedan od izuzetaka. Unatoč tome što je sadržaj omega-3 masti sličan tuni, morski pas sadrži gotovo tri puta veću količinu žive. Losos je izvrstan izbor od većih riba kada je u pitanju razina omege 3 i žive", objasnio je dr. Roussell.

Prerađene žitarice

"U procesu proizvodnje uklanjaju im se gotovo svi prirodni nutritivno potrebni elementi, a potom im se dodaju sintetske verzije tih istih tvari. Takve proizvode čak drsko nazivaju integralnima jer su im umjetnim putem vratili prirodan omjer hranjivih tvari. Jedite provjereno cjelovito, a kod tijesta i peciva pazite da nemaju istu teksturu i miris kao njihove nezdrave bijele verzije", rekao je dr. Roussell.

Zaslađena pića

"Jednostavni šećeri snižavaju dobar kolesterol i povećavaju razinu triglicerida, a to su dva bitna faktora rizika za bolesti srca. Pijenje slatkih napitaka potiče upalne procese u tijelu, što otežava oporavak od vježbanja i povećava rizik od brojnih kroničnih bolesti. Ne pružaju osjećaj sitosti i loše djeluju na vaš struk. Umjesto da posegnete za ovakvim pićem, radije se odlučite za vodu", savjetovao je dr. Roussell.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara