Ovo je sedam razloga zbog kojih vaša mokraća može imati čudan miris

Ovo je sedam razloga zbog kojih vaša mokraća može imati čudan miris
Foto: 123RF

PROMJENE u mokraći, kao što su boja, miris i konzistencija, mogu biti pokazatelji stanja vašeg organizma. Mokraća može otkriti što ste jeli, koliko ste tekućine konzumirali, ali i koje biste bolesti mogli imati. 

Mokraća obično nema pretjerano jak miris, no idućih sedam stvari to bi moglo promijeniti.

1. Šparoge

Šparoge su na lošem glasu kada govorimo o hrani koja utječe na miris mokraće. Vjeruje se da šparoge sadrže jednu vrstu kiseline koju naše tijelo razgrađuje na sumporne spojeve. 

2. Kava

Nije neobično ako vam mokraća poprimi miris nalik kavi. Jutarnja šalica kave može utjecati na vašu mokraću, kao i na razinu vaše energije. 

3. Nedovoljan unos tekućine

Kada ne pijemo dovoljno tekućine, naša mokraća je tamnija, a kako postaje koncentriranija, njezin miris postaje oštriji. Zato je miris urina najjači ujutro. 

4. Lijekovi

Lijekovi mogu utjecati na miris mokraće, posebno antibiotici i lijekovi za liječenje epilepsije. 

5. Infekcije

Razne infekcije mokraćnih sustava mogu promijeniti miris mokraće pa ako vas pecka pri mokrenju, možda je vrijeme da posjetite liječnika opće prakse. 

6. Fistula

Osim što može promijeniti miris mokraće, može uzrokovati i kronične infekcije urina. Događa se vrlo rijetko, ali je moguće, tvrde liječnici. 

7. Dijabetes

Postoji mnogo simptoma dijabetesa, a sladak miris mokraće jedan je od njih. Ako primijetite i da ste stalno žedni, imate glavobolje i morate puno mokriti, posjetite svog liječnika.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara