Ovo su glavni pokazatelji da vaš metabolizam ne funkcionira kako bi trebao

Ovo su glavni pokazatelji da vaš metabolizam ne funkcionira kako bi trebao
Foto: 123RF

DOBAR rad metabolizma izuzetno je važan za pravilno funkcioniranje tijela. 

Ipak, vaša prehrana i količina fizičke aktivnosti znatno utječu na njegovu brzinu. Upravo zato se najviše debljate ako jedete nezdravu hranu i živite sjedilačkim načinom života. 

Da vaš metabolizam ne funkcionira kako bi trebao, mogu pokazati i mnoge druge stvari osim debljanja, a ovo su najčešće.

Stalno ste umorni

Iako na umor mogu utjecati i druge stvari, poput nedostatka sna i napornog posla, ako umor osjećate konstantno, vrlo vjerojatno je vaš metabolizam toliko usporen da hranu ne pretvara u energiju dovoljno brzo. 

Koža i kosa vam postaju suhe

Postoji mnogo razloga zašto kosa i koža postaju suše nego inače, no usporen metabolizam jedan je od ključnih čimbenika jer se vaše stanice ne zamjenjuju novima dovoljno brzo. 

Stalno imate čežnju za hranom punom šećera

Unatoč tome što se zdravo hranite, neprestano žudite za čokoladom? Vaš metabolizam vjerojatno ne funkcionira dobro jer nedovoljno efektivno pretvara hranu koju ste pojeli u energiju. 

Debljate se unatoč zdravoj prehrani

Ako je ovo slučaj i ako pazite na dnevni unos kalorija, obratite se doktoru kako bi vam pomogao i pronašao rješenje za ubrzanje vašeg metabolizma. 

Hladno vam je i nervozni ste

Vaš metabolizam je odgovoran i za zagrijavanje vašeg tijela pa ako će vam, ako mu je funkcija poremećena, vrlo vjerojatno biti hladno i u sasvim normalnim temperaturnim uvjetima. Nervoza kao produkt loše funkcije organizma često proizlazi iz svih navedenih faktora i pokazatelj je da trebate poraditi na kvaliteti svojeg života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara